Yaşamın en temel gereksinimlerinden biri olan beslenme, anne ile çocuk arasındaki ilk ilişki biçimidir. Emme, bebeğin anneye teması sayesinde ruhsal doyum ve güven duygusunun oluşmasını sağlar. Anne sütü bebek için, besleyici, sakinleştirici, koruyucu ve aynı zamanda duygusal besidir. Sağlıklı emme-beslenme, bebek ile anne arasında karşılıklı bir ilişkidir. Bu karşılıklı ilişki süreci, bebek ile anne arasındaki duygusal bağlanmanın temelini oluşturur.
Altıncı aydan sonra motor ve bilişsel gelişimin ilerlemesi sayesinde bebek, fiziksel ve duygusal açıdan daha bağımsız davranmaya başlar. Öğün saatleri sadece bebeğin beslendiği bir zaman dilimi değildir. Bebek birçok şeyi öğünler sırasında beslenirken öğrenir. Dolayısıyla beslenme hem çocuk hem anne için pek çok yönden önemlidir.
Bebekler her ağladığında acıkmış demek değildir
Bir yaş itibariyle her ağlayışta acıkma olmadığı halde bebeği emzirme yanlış bir tutum olabilir. Çünkü zaman içerisinde bebek tarafından emme, beslenmeden çok rahatlama amacı ile kullanılabilir ve süreç anne bağımlılığına doğru ilerleyebilir. Beslenmenin, öğünlerin, emzirmenin bir düzeni olması en doğrusudur. Ancak doymamış bebeği de saati gelmedi diye ağlatmak çok yanlış bir tutumdur. Anne zamanla bebeğine uygun düşecek beslenme düzenini bulabilir. Emzirmeden kesme hem bebek için hem anne için zor bir süreçtir. Emzirme sırasında bebeğin anne ile duygusal bağ kurduğu gibi anne de duygusal bir bağ kurar. Anne için de rahatlatıcı, sakinleştirici bir etkinlik haline gelir. Bu alışkanlığın kesilmesi, bebek için zor olduğu kadar anne için de zordur. Çoğu anne için bebeği sütten kesme, alınması ve uygulanması çok zor bir karardır. Ne zaman ve nasıl sorusu önem kazanır.Genellikle sağlıkçılar sütten kesme için iki yaşı önerirler. Gelişim uzmanları ise ruhsal açıdan olayı değerlendirdiklerinde 12 aya kadar emzirmeyi önerirler.
Ancak her annenin ve çocuğun bireysel özellikleri, psiko-sosyal, fiziksel ihtiyaçları ve karşılıklı ilişki biçimleri farklıdır. Dolayısıyla sütten kesmenin doğru zamanı bebekten bebeğe ve anneden anneye değişebilir. Sütten kesme kararı verilirken, bebeğin fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini takip eden doktora danışılmalıdır. Sütten kesme kararı verilirken hem annenin hem de bebeğin hazır olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Doğru zamana karar verebilmek önemlidir. Anne ya da bebek hazır olmadan işleme başlanılır ve bir süre uygulandıktan sonra karardan vazgeçilirse bu bebekte alışkanlık yaratabilir ve direnç kazanmasına yol açabilir. Anne, bebekle ortak karar vermelidir. Bebeğin ve annenin ruh durumu, fiziksel durumu elverişliyse karar alınmalıdır.Bebeğin zaten huzursuz olduğu, annenin stresli olduğu ya da yeni başlangıçların ve değişikliklerin olduğu dönemler tercih edilmemelidir.
Azaltarak sütten kesin
Sütten kesmek için bebeği bir süreliğine büyük annelere-bakıcıya verme, anneyi göstermeme ya da sütten kesebilmek için yuvaya teslim etme gibi kararlar yanlıştır. Sütten azaltmaya önce gündüz öğünlerinden başlanmalıdır. Öğlen öğünü en uygunu olabilir. Önce öğlen öğününde anne sütü yerine başka besinler konmaya ya da bebeğin yaşına göre süt sağılıp biberondan içirilmeye başlanabilir. Bu şekilde yavaş yavaş ve aşama aşama diğer öğünlerde süt kesilebilir. Sütten azaltarak kesme, en son akşam-gece uyku öncesi öğünde uygulanmalıdır. En zor olan bu uyku öncesi öğünüdür. Emzirme saatlerine bebek için hoşuna gidecek başka etkinlikler, oyunlar konulabilir. Azaltarak sütten kesme yöntemi, emzirmenin-beslenmenin en başından beri belli bir rutin düzeni varsa çok daha rahat uygulanabilir.