Ana SayfaÇocuk SağlığıÇocuk BeslenmesiBebek maması ne zaman kullanılır ve nasıl mama hazırlanır?

Bebek maması ne zaman kullanılır ve nasıl mama hazırlanır?

-

Bebek beslenmesinde genel olarak tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece bebek maması kullanılmamalıdır. Anne sütü bebeğiniz için en ideal besindir. Ülkemizde gereksiz mama kullanılımı maalesef yaygındır. Bunun nedenlerinin başında da bebeğin doymadığına uzman olmayan kişiler tarafından karar verilmesi gelir.

Bebek maması ne zaman kullanılır?

Anne sütünün olmadığı bazı özel durumlarda anne sütü yerine veya anne sütünü desteklemesi amacıyla özel mamalar kullanılabilir. Bu karar kulaktan duyma değil hekim görüşü alınarak verilmesi gereken bir karardır.  Ülkemizde gereksiz mama kullanılımı maalesef yaygın bir uygulamadır. Bunun en önemli nedenlerinin başında da bebeğin doymadığına uzman olmayan kişiler tarafından karar verilmesi gelir.Unutulmaması gereken bebeğin ağlaması genellikle doymadığı anlamına gelmez; bebekler doğumdan sonraki ilk haftalarda nedensiz ağlayabilir, kolik nedeni ile ağlayabilir, altının kirli olması gibi basit nedenler yanında çeşitli hastalıkların belirtisi olarak da ağlayabilirler. Ancak aile ve yakın çevresi tarafından yanlış olarak bebeğin doymadığı hissine kapılarak mama başlayan anneler hiç de az değildir. Bebeğin doyup doymadığının anlaşılmasının en objektif yolu ayına göre yeterli kilo alması olduğu unutulmamalıdır. Çünkü gereksiz başlanan mama, bebeğin annesini emmesini azaltarak anne sütü üretimini iyice düşürür hatta durdurabilir.

Anne sütünün olmaması ya da azalması annenin ciddi üzüntü, stres ve psikolojik problemleri ile yine annenin ağır hastalıkları dışında pek mümkün değildir. Bu nedenlerin dışında yanlış emzirme teknikleri de bir diğer nedendir ve dikkat edilmelidir. Anne sütünün bebeğe dokunması sadece doğuştan laktaz enziminin (anne sütündeki laktoz şekerinin sindirilmesini sağlayan enzim) yokluğu durumunda olur ki bunun da en önemli belirtisi hiçbir tedaviye cevap vermeyen durdurulamayan ishaldir. Ayrıca erken ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde kilo alımını hızlandırmak, yeterli kilo alımını sağlamak ve bu bebeklerin normalden fazla olan ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile anne sütünü zenginleştirmek için mamalar kullanılabilir. Hasta doğan ve uzun süre hastanede yatan bebekler de yine mama kullanılması gerekebilen bir diğer durumdur

Bebeklere mama hazırlarken dikkat!

Bebeğinize mama hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şöyledir;

  • Sabun ve su kullanarak ellerinizi iyice yıkayın
  • İç yüzeyleri düzgün, ısıya dayanıklı, cam veya iyi kalite bir sert plastik biberon kullanın.
  • Temizlenmiş biberon, biberon kapağı, emziği temiz su bulunan bir kapta en az 10 dakika kaynatın.
  • Kaynatılıp ılıtılmış suyu (el değecek sıcaklıkta) biberona doldurun, size önerilen veya mama üzerinde belirtilen ölçüde mamayı ekleyin, ağzını kapatarak iyice çalkalayın
  • Mamayı bebeğinize vermeden hemen önce hazırlayın, bekletmeden verin.
  • Mamanın tamamı bitmemiş ise kalan mamayı kullanmayın, dökün.
  • Yenmemiş mama oda ısısında 1 saat beklediyse atılmalı yerine yenisi yapılmalıdır.
  • Hazırlanmış ama bebeğe içirilmemiş formül mama buzdolabında 24 saat kadar saklanabilir.
  • Mamaya fazladan su katmayın. Bu bebeğin elektrolit dengesini bozabilir. Mama veya anne sütü için bebeğin ekstra suya (ishal gibi durumlar hariç) ihtiyacı yoktur. mamayı fazla sulandırmak besin değerini seyreltir.
  • Amam miktarını hekiminizin söylediği veya kutu üzerinde tarif edildiği miktarlarda vermeniz önemlidir. Fazla beslemek için 1 yerine 2 ölçek fazla mama kullanmayınız. Bu çocuğunuza fayda yerine zarar verebilir. Boşu boşuna çocuğun böbreklerini yorabilirsiniz.