Ana SayfaYaşamÇocuk gözüyle Ramazan

Çocuk gözüyle Ramazan

-

Benim çocukluğumdan, Ramazan ayına ait hatırladığım en güzel anılarımdan bir tanesi anneannem ile gece sahura kalktığımız zamanlar. Sanırım en hoşuma giden şey, dedem uyurken anneannem ile kalkıp sessiz sessiz bir şeyler hazırlamak, onunla sohbet ederek kahvaltı etmekti. Bu bize özeldi. Sadece anneannem ve ben.

Neden oruç tutuyoruz?

Anneanneme, “Neden oruç tutuyoruz?” diye sorduğumda, “Aç olanların halinden anlamamız için” derdi.  “Dünyada aç insanlar da mı vardı?…Peki nasıl yaşıyorlardı? Küçük kafamda canlanırdı bir şeyler, üzülürdüm. Büyüyünce onların sorunlarına çözüm bulacağımı hayal ederdim.

Sonra, ezan okunmadan son lokma ve suyumu içip uyuma telaşına düşer o saatte yediğim yemeğin de rehavetiyle hemencecik uyurdum.  Ara sıra oruç tutmak istediğimde de öğlen yemeğine kadar tutmama izin verirdi pamuk anneannem. İftarı öğlen yemeğinde yapardım.

Akşam iftar vaktinde birlikte sofraya oturulurdu. Sofraya çok fazla yemek koyulmazdı fazla çeşit yemekle kıtlıktan çıkmış gibi sofra hazırlamak ayıptı.  Hatta hatta gün içerisinde eğer birine yiyecek bir şey ikram etmezseniz kimin oruçlu, kimin olmadığını bile bilemezdiniz. Kimse oruç tutuğu için övülmez, tutmayan da tutmadığı için yerilmez hatta bir rahatsızlığı olabilir belki o nedenle tutmuyordur diye konu hemen kapatılırdı.  Akşam iftar yaklaştığında, sofra hazırlanır, o zamanlar tek TV kanalı olan TRT’den iftar vakti takip edilirdi. Sonra top patlar ve ezan okunur oruç açılırdı.

Teravih namazına giderdi bazı büyükler. Onlar dönene dek çocuklara sokakta oynamak serbestti. Gece sokakta oynama izni koparmak gibisi var mı? Herkes gece saklambacına…. O günlerin üzerinden uzun yıllar geçti, yine de unutamam, bir fotoğraf karesi misali aklımdadır sahur sofrasında anneannem ile görüntümüz.

Çocukların gözünden Ramazan!

Gelelim bugüne ve çocuklara. Ramazan ayı nedeniyle Çocuk, Genç ve Yetişkin Psikiyatristi Prof. Bengi Semerci bir paylaşımında bu konuya değinmiş.

“Çocuklar için Ramazan ayının başka anlamları vardır. Erişkinlerden farklı olarak, çocuklar için Ramazan, merak, paylaşım, eğlence ve biraz da büyüme arzusu demektir. Ramazan ayı oruç tutmanın dışında, gece kalkıp özel masa kurulmasını (sahur), iftar zamanı kalabalık ve yemek çeşidinin bol olduğu sofraları, erişkinlerin çocukların sordukları soruları sabırla, korkutmadan, olabildiğince sade anlattığı zamanlar demektir. Kendi arzu ve iradeleri ile oruç tutmayan her yaştaki kişiye müdahale etmek, zorla oruç tutmalarını sağlamaya çalışmak ne kadar yanlışsa, çocukları oruç tutmaya zorlamak da o kadar yanlıştır. Hatta çocuğun yaşına bağlı olarak, ilerde başka sorunlara neden olabilir. Diğer yandan özellikle evlerinde oruç tutulan, sahura kalkılan çocuklar için Ramazan bir ritüeldir, meraktır, paylaşımdır ve büyüklerle özdeşim yaparak bir anlamda “büyümek” tir. Bu nedenle oruç tutmak isteyen çocuğun bu arzusunu geri çevirememek ama yaşına göre de katı davranmamak gerekir.”

Sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle,