Esmer pirinçli puding
Malzemeler
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı süt
- ½ su bardağı haşlanmış emer pirinç
- ¼ çay kaşığı tarçın
- 2 çorba kaşığı kuru üzüm
Hazırlanışı
Kuru üzümlerin üzeri suyla kaplanır ve 4 saat kadar bekletilir. Soğuk süt ve yumurta çırpılır. Haşlanmış pirinç ile beraber pirinçler iyice yumuşayana kadar kaynatılır. Üzümler ve tereyağı eklenerek blenderdan geçirilir. Ilıyınca bal ve tarçın ilave edilir.
Not: Esmer pirinci pişirirken yaşanan zorluk geç ve zor pişmesidir. Önerimiz esmer pirinci robottan geçirerek un haline getirmeniz. Ayrıca pirinç miktarının 2 hatta 4 katı kadar su ile pişirmenizdir.
Dr. Gülşah Güven’in notu:
Glisemik indeksi yüksek olduğu için günümüzde beyaz şeker kadar kaçınılan bir gıda olan pirincin alerji potansiyeli en düşük tahıl olduğu için biz çocuk doktorları ek gıdalara geçiş döneminde 6 aydan sonra ilk önerdiğimiz tahıllardandır. Ülkemizde piyasada organik kabuklu pirinç olarak satılan pirinç glisemik indeksi düşük olması yanında vitamin ve mineral açısından daha zengindir. Kabuktan arındırma sırasında pirinçten lif, vitamin ve mineral kaybı olmasının yanı sıra, beyaz pirinç haline getirilirken parlatma ve cilalanma gibi doğal olmayan işlemlere de maruz kalır.