Ana SayfaEtkinlikÇocuklarla evde deney yapmak çok eğlenceli olabilir?

Çocuklarla evde deney yapmak çok eğlenceli olabilir?

-

Küçük çocuklar genellikle bilimsel deneylere ilgi duyar. Bu deneyler onlara bir çeşit sihir gibi gelir. Sizler de çocukların bu merakını değerlendirerek hem çocukların bilime olan ilgisini arttırabilir hem de eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Çocuklarla evde deney yaparken bu deneyleri masalsı bir anlatımla kurgulamanız da mümkün.

Dans eden makarnalar için dansı çok seven bir makarna ailesi masalı kurgulamanız bu masalalın içine bir yaramaz makarna yerleştirip sonrasında masalı mutlu ve pozitif bir mesaj ile bitirmeniz deneyinizi daha eğlenceli kılabilir.

Malzemeler

  • Temiz cam bir kap
  • Makarna veya şehriye
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı sirke ( şeffaf olması açısından mümkünse elma sirkesi)
  • 2 çorba kaşığı karbonat
  • 2 -3 damla gıda boyası (boyanız yoksa kullanmayabilirsiniz)

Öncelikle 2 su bardağı su ve üzerine 2 su bardağı sirke koyun. İçine istediğiniz bir renkte, birkaç damla gıda boyası damlatabilirsiniz. Bir miktar makarna veya şehriye ilave edin. Şimdi hazırlıklı olun! Karışıma 2 çorba kaşığı karbonat ekleyin….dikkat taştı taşıyorrr.  Evet, artık dans eden makarnaları seyredebilirsiniz.

Dans yavaşlamaya başladığında tekrar 1 kaşık karbonat ilave edebilirsiniz.

Karışıma karbonatı eklediğiniz anda hareketli bir müzik de açarak makarnaların müzik eşliğinde dans ettiklerine dair bir hikâye yaratabilirsiniz. Hatta çocuklar da yukarı aşağı zıplayarak makarnalarla birlikte dans edebilirler. Ya da karbonatı dökerken bir perinin gelerek cüceler ülkesindeki çocukların üzerine peri tozu döktüğüne dair bir masal kurgulayabilir siniz.

Peki bu nasıl oluyor?

Eriştenin/ makarnanın yüzeyi pürüzlü olduğundan suyun içinde oluşan karbondioksit gazı bu yüzeye temas ederek makarnaları harekete geçirir. Hacmi artan ama kütlesi fazla değişmeyen makarnalar, onları çevreleyen yoğunluğu daha fazla olan sıvının etkisiyle yukarı doğru hareket eder.Burada çocuklara suyun kaldırm kuvvetinden de bahsedebilirsiniz. Su, kendi yoğunluğundan da az yoğunluğa sahip olan cisimleri, yüzeyine doğru itmektedir. Yoğunluk  farklılığından  ortaya çıkan itme kuvveti etkisiyle cisim yüzmeye başlar.

Neşeniz bol olsun…

Dikkat: Deney yaparken çocukları yalnız bırakmayın! Malzemeleri kontrolünüz altında kullandırtınız.