Ana SayfaPsikolojiÇocuk Psikolojisiİnatlaşma çocuğun gelişim sürecinin bir parçası mı?

İnatlaşma çocuğun gelişim sürecinin bir parçası mı?

-

Çocukların geçerli ve makul bir nedeni olmaksızın verdikleri kararda diretmesi “inatçılık” olarak adlandırılır. İnatlaşma her insanda ve her yaşta ortaya çıkabilecek bir davranış olmakla beraber 2-4 yaş arasında daha sık ve şiddetli olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise; çocuğun bu yaş dönemlerinde özerklik kazanmasıdır. Çocuk, bu dönemde ‘özerk olma’, ‘ne olursa olsun kendi istediğini yapma’, ‘kendisini kabul ettirme’ ve ‘başkasının denetimine girmeme’ mücadelesi verir. Aslında tek isteği kendisinin de tercih ve fikirlerinin olduğunun kabul edilmesidir.

Çocuğun sizinle inatlaşması aslında doğal gelişim sürecinin bir parçasıdır ve sağlıklı bir kişilik için olması gerekir. Çocuklar inatlaşma ve çatışmayı, karşılığında gördüğü tutum ve davranışlarla birleştirerek karakterlerinde yeni bir yapılanmanın temelini atmış olmaktadırlar. Ebeveynlerin bu dönemi doğru tutum ve davranışlarla atlatması önemlidir. Çocuklar birçok konu üzerinde ebeveynlerini dener, test eder ve ısrarcı davranırlar. Ama çoğunlukla inatlaşma konuları; Tuvalet alışkanlığı, yemek ve uyku düzenidir. Çocuğun bu konularda ısrarlı davranışları sizi ne kadar yoruyor ve sinirlendiriyor olsa da tüm bu davranışları bir geçiş dönemi olarak kabul etmek ve bu döneme hazırlıklı olmak gerekir. Eğer bu dönemdeki abartılı tepkilerinin yaşının bir özelliği olduğunu ve neler yapılması gerektiğini bilirseniz bu dönemi daha rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.

İnatlaşan çocuğa nasıl davranmak gerekir?

  • Çocuğunuz dirense de siz onunla inatlaşmayın. Amacınızın çocuğunuza kimin güçlü veya haklı olduğunu göstermek değil, o anda elde edemeyeceği bir şeyden vazgeçmesini sağlamak olduğunu unutmayın.
  • Çocuğunuzun elde etmekte ısrar ettiği şeyi olduğu gibi reddetmek yerine ona seçenekler sunun.
  • İstediği şeyin o anda neden yapılamayacağını, kısa ve kesin bir açıklamayla anlatın.
  • İnatlaşma esnasında çocuğunuzla çatışmaya girmek yerine onun dikkatini başka yönlere çekmeye çalışın.
  • Çocuğunuzun istekleri karşısında başta “hayır” dediğiniz bir şeyi bir takım nedenlerle daha sonra “evet” e çevirmeyin. Çocuk gördüğü bu tavır karşısında isteklerinden vazgeçmediğinde sonucun onun istediği gibi olduğunu fark eder. Bu sefer dediklerini yaptırmak için inadından vazgeçmez ve anne babasının onun karşısında yenik düşmesini sağlar. Ebeveynler kararlarında tutarlı bir tutum sergileyip istekler karşısında fikir değişikliği yaşamamalıdır.

2 Yaş sendromu için burayı tıklayınız.

Psk. Sena Kaçar
SENS Gelişim Akademisi