Ana Sayfa06 -12 ay yemekPirinç sütü sübyesi 6 ay ve sonrası bebekler için

Pirinç sütü sübyesi 6 ay ve sonrası bebekler için

-

Pirinç sütü(sübyesi)

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırık pirinç ( esmer veya beyaz pirinç kullanılabilir )
  • Su

Hazırlanışı

Kırık pirinçler 4 defa ılık su ile yıkanır. Ardından bir derin kap içerisine alınır ve üzerine geçecek kadar suda bir gece bekletilir. Ertesi sabah üzerindeki su hiç karıştırılmadan dökülür. Parçalayıcı bir robot ile kap içerisindeki pirinç pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar parçalanır. İnce bir elekten geçirilerek kullanılır. Eskilerin kullandığı ismiyle pirinç sübyesi, günümüzde kullanılan ismi ile pirinç sütünüz hazırdır.

Bir diğer yapım şekli ise aşağıda yer almaktadır:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pirinç ( beyaz veya esmer )
  • 4 su bardağı sıcak su

Hazırlanışı

Pirinci birkaç dakika orta ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Bunu yapmaktaki amaç; pirinçte bulunan nişastanın ve kokusunun kırılmasını sağlamaktır. Ardından pirinci derin bir kap içerisine alıp üzerine 4 su bardağı sıcak su eklenir. Parçalayıcı robottan ortalama 5 dakika parçalayıcı robottan geçirilir. İnce bir elek kullanarak robotta çekilmiş olan pirinçli su süzülür. Eleğin altında kalan kısmı pirinç sütü olarak keklerde, kurabiyelerde, dondurmalarda ve çorbalarda kullanmanız mümkündür.

Dyt. Figen Fişekçi Üvez’in notu:

Pirinç içinde glüten içermemesinden dolayı glüten hassasiyeti olan çocuklarda önemlidir. Pirinç sütü inek sütü alerjisi olan çocuklar için iyi bir alternatif olarak kullanılabilir. Ama süte muadil olarak düşünülmemesi gerekir. Pirinç sütü, inek sütündeki besin değerlerini içermez. Pirinç sütü kek, kurabiye ve unlu malzemeler ile birlikte kullanıldığında inek sütünün yarattığı dokuyu ve tadı veriyor. Bu nedenle inek sütü alerjisi olanlar unlu gıdalarda, dondurmalarda, çorbalarda ve muhallebilerde inek sütüne alternatif olarak kullanabilirler.

Tarif: Nurgül Güzel