Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekPişirilmeden hazırlanan atıştırmalıklar 2 yaş ve sonrası

Pişirilmeden hazırlanan atıştırmalıklar 2 yaş ve sonrası

-

Pişirilmeden hazırlanan atıştırmalıklar

Malzemeler

Tabanı için

2 çorba kaşığı kakao veya keçi boynuzu tozu
1 çorba kaşığı bal
10 adet ceviz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı tam buğday unu

Üzeri için:

1 adet portakal
1 avuç yer fıstığı veya fındık
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı su

Hazırlanışı

Tart tabanı için; kakao, bal, zeytinyağı, un ve ufalanmış ceviz mutfak robotunda hamur haline getirilir. Küçük kek kaplarına koyularak buzdolabında biraz dinlendirilir.

Bu sırada yer fıstığı ezmesi için; kabuksuz yer fıstığı tavada karıştırarak ısıtılır. Sıcak halde rondoya koyulur, bal ve gerekirse su ilave edilerek çekilir. Fıstık ezmesi, tart kalıplarının içerisine sıkma torbası ile veya dondurma kaşığı ile doldurulur, üzerine portakal kabuğu rendelenir.

Dikkat: Fıstık alerjisi riski olabileceğinden yerine fındık kullanılabilir.

Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Pişirilmeden hazırlanan atıştırmalıklar özellikle okul beslenme çantaları için ideal gibi görünüyor. İçeriğindeki ceviz, bal, zeytinyağı hem çok besleyici hem de yüksel kalori içermekte. Özellikle çocukların çok yorulduğu okul günlerinde kaybettikleri enerjiyi yerine koymakta fayda sağlar.

Yer fıstığı yüksek oranda oleik asit içermesi nedeniyle bitkisel yağlar arasında zeytinyağına en yakın içeriğe sahip yağdır. Yer fıstığı omega 3,6, 9 yağ asitleri içerir. İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Oldukça yağlı olan yer fıstığı az miktarlarda yenmelidir. Fazlası çocuklarımızın kilo almasına sebep olur. Gereksiz kiloları istemeyiz değil mi?

Ayrıca yer fıstığı alerjisi özellikle A.B.D.’de çok yaygındır. Fıstık alerjisi olan kişilerde fıstık ciddi sonuçlar doğurabileceğinden dikkat edilmelidir. Çok küçük çocuklar, emziren anneler yememelidir. Tarifteki bal, kuru yemiş alerji yapabilecek gıdalar olduğundan çocukta bir besin alerjisi  öyküsü varsa dikkatli olunmalı hekimine danışılmalıdır.