2 yaş sonrası çocuklar için yulaflı kurabiye

2 yaş sonrası çocuklar için yulaflı kurabiye ile çocuklara sürpriz yapabilirsiniz. Ara öğünde yanında ılık süt ile kalsiyum ve hayvansal protein bakımından öğünü zenginleştirerek çocuğunuza sunabilirsiniz. Ancak miktara dikkat etmeyi unutmayalım. Kurabiyeleri tümüyle çocuğun önüne koymak yerine birkaç tane bir tabağa alarak servis etmek daha uygundur. Ara öğünde kurabiye yiyen bir çocuk karbonhidrat almış demektir. Diğer öğünlerde protein (et, balık, yumurta vbg) ve sebze yemekleri yemesine özen gösterebilirsiniz. Kurabiyenin ardından makarnalı, pilavlı bir öğün hazırlamamanızı öneririz.

 

2 yaş sonrası çocuklar için yulaflı kurabiye
Malzemeler

1 su bardağı tam buğday unu

1 adet yumurta

2 tutam rendelenmiş limon kabuğu rendesi

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

3 çorba kaşığı dolusu kuru üzüm ( ılık suda bekleterek yumuşatılmış)

1/2 su bardağı yulaf ezmesi

Mevsimine göre çilek, üzüm, yabanmersini veya frambuaz kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı:

Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta çırpılır. Kuru üzüm ılık suda biraz yumuşatıldıktan sonra süzülerek yulaf ile birlikte karışıma ilave edilir. Tam buğday unu, bir tutam limon kabuğu rendesi, zeytinyağı da ilave edilip hamur top haline getirilir. Minik yuvarlaklar yapılıp çiçek şekline getirilir. Tahta çubuklar saplanıp 170 C derece ısıtılmış fırında 20 – 25 dakika pişirilir. Meyveler ile süslenerek servis edilir.

Not: Mevsiminde taze frambuaz kullanabileceğiniz gibi, içinde olduğunuz mevsime uygun farklı bir meyve de kullanabilirsiniz.

Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

2 yaş sonrası çocuklara ara öğünde verilebilecek veya okul beslenmesine yanında süt ile koyulabilecek bir atıştırmalık. Burada ben yumurtaya değinmek istiyorum. Yumurta, çocukluk çağında önemli bir protein kaynağıdır. Alerji yapabileceği için genellikle 1 yaşından önce yumurta beyazını çocuklara önermemekteyiz. Yumurta insan vücuduna dışarıdan alınması gerekli olan amino asitleri içerir. Vücuda gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındıran iyi ve ucuz bir protein kaynağıdır. Mümkünse çocuklar için organik olanlarını  tercih edin. Alırken güvenilir markalardan almaya özen gösteriniz. Yulafa gelince; Dünya Sağlık Örgütü tarafından yulaftaki proteinin süt, et ve yumurta kadar değerli olduğunu ortaya koymuştur. Yulaf proteini, proteinlerin yapıtaşları olan birçok amino asit içerir. Bu amino asitler triptofan, treonin, ızolösin, lösin, lizin, metiyonin, sistin, fenilalanin, tirozin, valin, arjinin, histidin, lanin, aspartik asit, glisin, glutamik asit, prolin ve serin bulundurur.

Tarif: Tuğba Esentepe 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here