Ana SayfaÇocukÇocuk Sağlığı6 aylık bebek gelişimi nasıldır?

6 aylık bebek gelişimi nasıldır?

-

6 aylık bebek gelişim farklı bir dönemin de başlangıcıdır aslında. Bu dönemde bebeklerin kol ve bacakları daha güçlenmiştir. Artık destekle dik olarak oturmaya başlarlar. Ayrıca beslenme açısından da yeni tatları deneyecekleri bir döneme yani ek gıdaya geçiş yaparlar. Bu dönemde bazılarında alt iki diş çıkmış olabileceği gibi henüz yeni çıkaracak da olabilirler. Bu durum bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Hatta diş çıkması bazen neredeyse bir yaşa kadar da gecikebilir. Bu  dönemde genellikle yabancıları fark edebilir ve hatta bazen korkabilirler.

6 aylık bebek gelişimi daha fazla hareket etmeye yöneliktir

Bu dönemde dik olarak basmak, zıplatılmak hoşlarına gider. Zıplatma hafif ve bebeği çok sarsmadan yapılmalıdır. bebekler asla havalara atılıp tutulmaz. Bu hem kazalara yol açabilir hem de bebek beyni için o şiddette bir sarsıntı sakıncalı olabilir.

Elleri ile oyuncakları tam olarak kavrayabilir, bir ellerinden diğerine geçirebilirler. Yüzüstü yatar pozisyondayken bacaklarını hareket ettirerek emeklemeye çalışırlar. Kafasını serbestçe ve rahatlıkla hareket ettirebilir, vücutlarını istedikleri yöne çevirebilirler. Bu dönemde bebeğinize bol ve esnek kıyafetler giydirin ki rahat hareket edebilsinler. Bu dönemde bebekler tanıdık oyunlara güler. Yabancılara gözlerini dikip bakar ya da ağlayarak tepkide bulunabilir. Çeşitli oyuncaklarla yaklaşık on dakika oynarlar. Ancak en çok sizinle konuşarak, gülerek, dokunarak oynamaya ihtiyaçları vardır. Bu aylar onların daha sosyal oldukları dönemdir. Karşılıklı gülüşerek, hece hece de olsa konuşarak oyunlar oynayabilirsiniz.

6 aylık bebeğin dil gelişimi

Bu ayda bebekler de de, da da, ba ba, ma ma  gibi heceleri arka arkaya ekleyebilirler. Seslere ilgileri çok artar. Hemen hemen her sese dikkat kesilir tepki verirler. Onlara seslendiğinizde size doğru dönerler. Bebeğinize uykudan önce masal okumanız, onunla oyun oynarken konuşmanız bebeğinizin dil gelişimini hızlandırabilir.

6 aylık bebeğin beslenmesi

Beslenme, doğumdan sonraki 6 ay primitif refleksler dâhilindedir. 6. aydan sonra bir davranıştır. Bebeğinizin yemekle oynamasına, dokunmasına, koklamasına tanımasına, bağımsızlığını kazanmasına izin vermek her şeyi daha da kolaylaştırabilir. Emzirirken yine bebeğiniz kucağınızda her zamanki pozisyonunda olsa da kaşık ile beslenirken oturuş dik olmalıdır. Beslenmenin temelleri bu aylarda atılır. Bu sebeple yemek vaktini ne kadar iyi, keyifle geçirirseniz o kadar iyi olur. Anneler iş yoğunluğu sebebiyle aceleci olabilirler ama beslenme acele edilmemesi, yemeğin çocuğun ağzına tıkıştırılmaması ve sabırlı olunması gereken bir süreçtir.

Ek gıdalara güvenli geçiş  ile ilgili yazımızı okumanızı öneririz.

Dişler çıktı mı?

6 aylık bebek gelişimi açısından diş çıkarma önemli bir süreçtir. Bebeğiniz eğer diş çıkardıysa tek diş dahi olsa temizliğini yapmanız uygun olur. Bunun için ıslak bir tülbent ya da gazlı bez ile dişi temizlemek yeterlidir. Diş çıkarmaya yeni başlıyor ise biraz huysuz olacaktır. Geceleri uyuyamama, sık sık uyanma, ağlama, hafif ateş görülebilir.  Soğuk uygulamak rahatlatır. İçi su dolu olan bebek diş kaşıma oyuncaklarını kemirebilir.

Göz kasları artık gelişmiştir

Bebeklerin göz renkleri bu aydan sonra genellikle pek değişmez. Göz kasları da gelişmiş olduğundan ilk aylardaki kayma, şaşı bakma, odaklanamama gibi durumlar görülmez. Eğer bu gibi şikayetleriniz var ise hekiminize muhakkak bilgi vermeniz gerekir.

Uyku durumu

6. ay da bebeğiniz artık gece uyanmadan daha uzun süre uyuyabilir. Gece beslenmesi normal doğmuş ve gelişimi normal bir bebek için bu aydan sonra genellikle gerekli değildir. Eğer bebeğiniz yine de gece uyanıp beslenmeyi istiyor ise bu açlıktan ziyade alışkanlıktandır. Fakat uyku için acele etmemek gerekir eğer bebeğiniz diş çıkarıyor ise gece sık sık uykusu bölünebilir. Kolay değil hem yeni gıdalara alışıyor, hem diş çıkarıyor hem de büyüyor. Her şeyi bebeğinizden aynı anda beklemeyin. Diş çıkarma gibi sıkıntılı bir süreçte uykuları düzensiz olabilir.

6. Ay aşıları

DPT-3, Palio 3, HİB 3, Hep B – 3, Pnomokok – 3