Cildimiz, kışın soğuk havalarda da yıpranır. Özellikle cildin elastikiyetini ve canlılığını sağlayan bir protein olan kollajeni koruyan vitamin ve mineralleri içeren besinlerle vücudumuzu desteklemek çok önemlidir.
C vitamini yoksa kollajen de yoktur
Kollajene ayrıca bağ doku da diyebiliriz. Bağ dokunun harcını oluşturan en önemli vitamin ise C vitaminidir. Yani C vitamini yoksa kollajen de yoktur. Bedenimizin her hücresi için olduğu gibi cilt için de antioksidan varlığı cildimizin kendini toparlanmasını ve geç yaşlanmasını sağlar. Antioksidan vitamin ve mineraller cilt sağlığı için oldukça kıymetli. Bu vitaminler A, C ve E vitamini, selenyum, çinko gibi minerallerdir.
Cilde iyi gelen en önemli unsurlarından biri de cilt hücrelerinin güçlü ve nemli durmasına sağlayan omega 3 yağ asitleridir. Kan dolaşımını destekleyerek cilde daha fazla oksijen taşınmasını destekler.
Parlak bir cilt ve saçlar için…
Ayrıca karbonhidrat ve protein metabolizmasında rol oynayan ve cilt sağlığı, özellikle saç ve tırnak sağlığı için en önemli biotin vitamini desteğini de unutmamak gerekir. Biotin en çok Yumurta, domates, greyfurt, badem, marul ve karnabaharda var.
A vitamini cildin kolajen sentezini arttırır, gergin olmasını sağlar ve su tutma kapasitesini yükseltir. Balık yağı, yumurta, süt, karaciğer, tereyağı ve peynir içinde A vitamini bulunan hayvansal kaynaklardır. Havuç, ıspanak, lahana, biber, brokoli, koyu yeşil sebzeler, portakal, mandalina, kayısı ve mango bitkisel kaynaklardır.
C vitamini desteklemek için, bol meyve ve sebze tüketimi son derece önemlidir. Kivi, C vitaminden zengin bir meyvedir. 100 gr kivide, günlük ihtiyacınızı karşılamaya yetecek kadar C vitamini bulunur. C vitamini serbest radikallerle savaşarak cildin gençleşmesine yardımcı olur ve nemlenmesini sağlar. Ayrıca kolajen sentezini arttırır. Ayrıca kivi dışında portakal, mandalina, greyfurt, brokoli, maydanoz ve kuşburnu ayrıca brokoli gibi gıdalar da tüketebilirsiniz.
E vitamini bir antioksidandır. Bu nedenle ciltteki güneş ışınlarının yarattığı tahribatı önlenmede destek sağlar. Ayrıca cildin nemlenmesine ve yumuşamasını da destekler. E vitamini başta tahıllar olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, sardalye, yumurta sarısı, domates ve patateste bol miktarda bulunur. Ancak özelikle bir avuç fındık günlük E vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılar.
Elastik bir cilt için Omega 3 desteği
Somon balığı yüzdeki kırışıklıkların oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Haftada 2 kez ızgara somon balığı ( yahut yağlı bir başka balık) yemek cilt için son derece faydalıdır. Ayrıca cildin nemli kalmasında çok çok önemlidir. Bu kuruyan cildi onarır ve kırışıkları önler.
Cilt kuruluğunu engellemek için olmazsa olmazımız tabiki, en değerlimiz ise su. Günde 2-2.5 L su tüketmek parlak ciltlerin temeli diyebilir
Özetle sabah kahvaltısında A vitamini ve biotin için mutlaka yumurta, aralarda kolajenin yapısını oluşturan C vitamini içeren kivi, portakal, greyfurt, mandalina gibi meyveler, ana öğünlerde ise C desteği için koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, maydanoz ve brokoliye yer verilmelidir. Menüye zeytinyağı ve avokado ekleyerek E vitamini de sağlayabiliriz. Ayrıca yine ara öğünlerde olabilecek E vitamini desteği için 1 avuç fındık, badem ve ceviz karışımı, omega 3 desteği için ana yemekte mutlaka haftada 2 defa yağlı balıklardan somon kullanılabilir. Ceviz de iyi bir omega 3 kaynağıdır.
Bütün bunların yanında su içmezsek tüm bu söylediklerimin minimum etkisini görebileceğimizi de hatırlatmak isterim.
Herkese başta ruhumuz olmak üzere hep genç kaldığımız günler dilerim…