Şıkıldaklı çorba
Malzemeler
Bulgur köfteleri için:
1 su bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı un
1 yumurta
1 çay kaşığı ucu ile az miktarda tuz
aldığı kadar sıcak su
Çorba için:
2 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
2 su bardağı et suyu
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
damak tadınıza göre tuz
1/2 bardak haşlanmış nohut
Sosu için:
1,5 su bardağı yıkanıp ayıklanmış ve irice doğranmış ıspanak
2 diş dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Hazırlanışı
- Köftelik bulgur sıcak su ile ıslatılıp, soğumaya bırakılır. Soğuyunca bulgur köftesi için gerekli tüm malzemeler harmanlanıp yoğurulur ve nohut büyüklüğünde köfteler yapılır.
- Yoğurt, et suyu, yumurta, un ve tuz karıştırılıp, süzgeçten geçirilir ve tencereye alınır.
- Orta ateşte karıştırılarak kaynatılır.
- İçine haşlanmış nohut ve bulgur köfteleri eklenir.
- Sos için, ıspanak ve sarımsak zeytinyağında 3-4 dakika, ıspanaklar yumuşayıp, sarımsağın kokusu çıkıncaya kadar sotelenir. Sosa nane ilave edilip çorbaya eklenir. Bir taşım birlikte kaynatıldıktan sonra servise hazırdır.
Doç. Dr. Enver Mahir Gürcan’ın notu
Özelikle bebek ve çocuk beslenmesinde çorbanın yeri vazgeçilmezdir. Malzeme çeşitliliği ve içinde bulunan yumurta nedeniyle 1 yaş ve sonrası çocuklar için uygun bir çorbadır. Yoğurdun protein, kalsiyum, probiyotik içeriği, et veya kemik suyundaki kalsiyum, bulgur, ıspanak birleşerek son derece besleyici bir çorba oluşturmuş.
Nohutu bir gece önceden ıslatarak ertesi gün haşlamayı unutmayalım. Haşlanan nohutun zarını çıkarmanız da besinin sindirilmesini kolaylaştıracaktır. İçinde bulgur ve nohut birlikte olan bu çorba gaz problemi yaratabilir bu sebeple küçük çocuklara uyku saatine yakın yedirmemek daha uygundur.