Ana SayfaAileDiş bakımı nasıl doğru yapılır?

Diş bakımı nasıl doğru yapılır?

-

Diş bakımı için öncelikle doğru diş fırçası, macunu seçmek gerekir. Diş fırçası ve diş macunu seçerken her ağız yapısı farklı olduğu için en iyi seçimin kişiye özgü olduğunu unutmayın. İyi bir diş fırçası ve macunu seçmenin çok fazla kriteri vardır. Kişinin kendi dişleri ve ağız hijyenine göre belirlenmiş olan fırçanın seçilmesi gereklidir.

Diş bakımı nasıl doğru yapılır?

Fırçalar arasından seçim yaparken, diş hekiminize danışmanız en doğru fırçayı seçmenizde yardımcı olacaktır. Ayrıca kullanacağınız diş macunu da önemlidir. Farklı sorunlar için farklı diş macunları mevcuttur. Bunlar sadece estetik kaygılar ile ilgili değil diş eti kanaması, diş hassasiyeti vb sorunlara özel üretilmiş macunlardır.

Diş fırçasını ve macununu nasıl seçmeliyiz?

Gereğinden fazla bastırarak diş fırçalamak diş eti çekilmesine yol açar, diş eti çekilmesi olan kişilerin sert kıllı diş fırçası kullanması yanlış olur. Çünkü sert kıllı fırçalar dişetlerini daha çok travmaya uğratır, ayrıca dişlerde de aşınmalar yapabilir, yumuşak kıllı fırça kullanmaları daha doğru olur.

Probleme yönelik diş macunu seçin

Dişlerinizde hassasiyet problemi var ise hassasiyet giderici diş macunu, periodontal sorunumuz var ise medikal içeriği yüksek, renklenme problemi var ise beyazlatıcı özelliği olan diş macunlarını kullanabilirsiniz.

Dolgu, diş teli veya protez kullanımı var ise…

Ağızdaki çürük miktarı veya dolgu sayısı, diş teli veya protez kullanımının olması, tükürüğün yapısı ve içerik özellikleri, çene kemiğinin büyüklüğü ve asimetrik durumları, diş eti yapısı ve rengi kişilere özel kullanacağı diş macunu diş hekimi tarafından belirlenmelidir.

Ağız yapısı küçük bireyler büyük başlıklı fırça kullanmaları halinde ağzın arka bölgelerine ulaşmaları zor olur. Bu durumda ağız hijyeni tam sağlanamaz. Ağız yapısı küçük olan kişilerin özellikle orta veya küçük başlıklı diş fırçası seçmeleri gerekir. Aksi durumda ağızdaki bakteri plakları uzaklaştırılamadığı için çürük ve diş eti problemlerine ağız kokusuna sebep olur.

Diş bakımı nasıl doğru yapılır?

  1. Dişlerinizi kısa ve nazik hareketlerle fırçalamaya özen gösterin.
  2. Diş eti çizgisine, zor erişilen arka dişlere, dolguların temizlenmesine ayrıca önem gösterin. Tüm dişleri ve yüzeyleri temizleyin. İç, dış ve çiğneyici yüzeylerle birlikte diş etlerini fırçalayın. Eğer dişleriniz kanıyorsa fırçalamaya ara vermeyin. Diş eti hastalığının ilk aşaması olabilir ve doğru şekilde fırçalayarak önleyebilirsiniz.
  3. Diş etleriniz iki haftadan fazla süredir kanıyorsa mutlaka bir diş hekimine görünmelisiniz.
  4. Daha taze nefes için, dilinizi de mutlaka fırçalayın.
  5. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın diş fırçasının ulaşamadığı yerler olacaktır. Fırçanın ulaşamadığı ara bölgelerde kalan besin artıklarını ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.
  6. Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası, fırça ve diş ipi ile beraber günlük etkin bir ağız temizliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  7. Doğru fırçayı ve macunu seçmek için diş hekiminizden destek alın.

 

Dt. Gerçek Canpolat