Bebeklerin çorbalarına 8. aydan sonra ilave edebileceğiniz et suyu bulyonu kendi yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki çorbalarda bebekler için et suyu bulyon kullanmak, et yemek ile aynı şey değildir. Çocuk beslenmesinde “et” ayrıca öğün olarak yer almalıdır.
Et suyu bulyon
Malzemeler
- 300 gr. yağsız dana eti
- 1 litre su
- 1-2 kereviz sapı (tercihen)
Hazırlanışı
Tüm malzeme bir tencereye koyulur. Su kaynadığında kısık ateşte et iyice pişene dek kaynatılır. Pişirme işlemi normal bir tencerede yapılıyorsa, üzerindeki köpükleri alınır. Oda sıcaklığında fazla bekletilmeden cam kaplara koyularak buzlukta dondurulur.
Cam kaplarınız yoksa et suyunu dolapta hızlı bir şekilde ılıttıktan sonra buzluk kaplarına aktarabilir ve derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Daha sonra bebek ve çocuk yemeklerinde kullanımınız için et bulyonunuz hazırdır.
Not: Evde kendi imkânlarınızla dondurduğunuz ürünleri derin dondurucu da dahi saklasanız 2-3 ayda tüketmenizi öneririz. Bebekler içinse az miktarda yaparak bittikçe yenisini yapmanız en uygunudur.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu:
Et suyu bulyonların yemeklere ayrı bir tat getirdiği ve lezzet açısından damağımızı zenginleştirdiği bir gerçek. Özellikle çalışan anneler için büyük kolaylık. Çocukları için yaptıkları yemekleri ve özellikle çorbaları zenginleştirmek, besin değerini artırmak için bazen olmazsa olmazı oluyor anne mutfağının. Ancak hazır satılanların içerisinde hem bulyonun raf süresini uzatmak, hem de maliyeti minimuma çekmek için eklenen katkı maddeleri, insan sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle boş bir hafta sonu gününüzde hazırlayacağınız bu ev yapımı bulyon, sağlıklı ve besin değeri yüksek yemekleriniz ve çocuklarınız için vazgeçilmez olabilir. Ayrıca hazır bulyonlar gibi tuz ihtiva etmemiş olur.