İnsan ömrünün uzaması ile ileri yaşlarda zihinsel işlev bozukluğu ya da zihin işlevlerinde azalma daha fazla görülür duruma geldi. Zihinsel işlevlerin doğru, sağlıklı gerçekleşmemesi ise bireylerin hayatını etkiliyor. İnsan, uzun yaşamanın yanı sıra sağlıklı, bilinçli ve kendi kendine yetebilen kaliteli bir yaşam arzu ediyor.
Her ne kadar sağlığımıza, beslenmemize genellikle orta yaştan sonra daha fazla dikkat etsek de aslında ileriki yaşlarda sorunlar yaşamamak için çok daha önceden genç yaşlarda önlemler almak en doğrusu. Beslenmemize, kilomuza, uyku düzenimize ve yaşam şartlarımıza gençlik hatta çocukluktan itibaren dikkat etmek gerekiyor.
Yaşlanmayalım yaş alalım!
Yaşlanma ve bilişsel işlevler üzerine yapılan bir oturumda beyin yaşlanması inflamasyon (iltihap) ve oksidatif stres artışı ile ilişkilendirildi.
Bu yüzden antioksidan etkileriyle polifenollerin beyin sağlığı ve yaşlanma üzerinde olumlu etkileri olduğu paylaşıldı.
Özellikle koyu renkli sebzeler, kırmızı-mor meyveler, şarap, siyah çikolata gibi antioksidan etkileri yüksek ürünlerin tüketiminin, yaşla ilişkili hafıza, öğrenme ve motor davranış performansındaki düşüşleri tersine çevirdiği gösterildi.
Örneğin ;yaban mersininin beslenme listesine eklenmesiyle muhakemesel ve algısal durumun iyileştiği tespit edilmiş. Sonuçlar gösteriyor ki;
Zihin işlevleri aktif bir yaşlılık için
- Koyu renkli meyveler inflamasyon (iltihap) sinyallerini azaltıyor,
- Bilişsel işlevleri arttırıyor,
- Özellikle polifenoller beyinde doğrudan etki gösteriyor.
Mevsiminde, kırmızı meyveleri ihmal etmeyin.
Kayna araştırma:http://nutrition.org/eat-more-berries