Ana SayfaYaşamMutfakta hem tasarruf edip hem de nasıl sağlıklı beslenilir?

Mutfakta hem tasarruf edip hem de nasıl sağlıklı beslenilir?

-

Sağlıklı beslenmek her çocuğun hakkıdır. Mutfakta hem tasarruf edip hem de nasıl sağlıklı beslenilir? Toplumda sağlıklı beslenmenin çok para gerektirdiği yönünde bir algı vardır. Oysa sağlıklı ve dengeli beslenmek, özellikle bizim ülkemiz gibi gıda çeşitliliği ve ulaşılabilirliği açışından geniş yelpazeye sahip ülkelerde  her zaman sanıldığı kadar pahalı olmayabilir. Ancak bunun için kendi hayatımızda ve alış veriş tarzımızda bazı değişiklikler yapmamız gerekir.

Mutfakta hem tasarruf edip hem de nasıl sağlıklı beslenilir?

1- Haftalık planlar oluşturun

Hafta içinde ihtiyacınız olacak ürünleri belirleyin ve liste yapın. Toptan satış yapan yerlerden toptan ürün almak daha ucuzdur. Taze sebze meyve için toptan satınalma yapamayacaksanız dahi kuru bakliyat ve diğer (temizlik vb) ürünleri ucuza alarak artan parayı gıda bütçenize aktarabilirsiniz.

2- Mevsiminde meyve ve sebze almak bütçenizde ciddi tasarruf sağlar

Mevsiminde sebze ve meyveler her zaman daha ucudur. Eğer mevsimlerini bilmiyorsanız hazırladığımız tabloya göz atabilirsiniz.

3- Alışverişe tok olarak çıkın

Açlık dürtüsü alışverişte gereksiz yere satın alma ve sağlıksız gıda seçeneklerini tercih etmenize sebep olabilir. Özellikle çok açken daha fazla tatlı, şeker, pasta, börek gibi yiyeceklere yönelebilirsiniz.

4- Satış broşürünü okuyun

Satış broşürleri genellikle haftanın ortasında piyasaya sürülür ve mağazaların girişinde, gazetede veya web sitesinde bulunabilir.

5- Kuponları kullanın

Marketlerin verdiği kuponları kullanmayı deneyin. Marketler iyi fırsatlar sunabilir. İndirim ürünlerini takip edebilirsiniz.

6- Tasarruf için marketteki raflarda yukarı ve aşağı bakın.

Marketlerde göz hizasında gördüğünüz ürünler genellikle pahalı olanlardır. Üst ve alt raflara da bakarak büyük tasarruf edebilirsiniz.

7- Arkadaki ürünleri kontrol edin

Marketler genellikle rafları önünden arkaya doğru yerleştirir ve yeni gelen ürünler rafların arkasına yerleştirir. Süt, yoğurt gibi ürünler alırken daha tazesini arkada bulabilirsiniz.

8- Marketin üyelik kartını alın

Çoğu market bu kartları sunar ve bu kart sahiplerine özel dönem dönem kampanyalar yapar.

9- Semt pazarları akşam saatleri daha ucuzdur

Hemen hemen her semte kurulan pazarlar akşam saatleri fiyatları düşürür. Hasarlı kötü görünen ürünleri almamak kaydıyla bu alternatifi de kullanabilirsiniz.

10- Gıda çeşitliliğinde yerine geçebilecek gıdaları öğrenin

Gıda çeşitliliği sağlamak isterken gereksiz alış veriş yapmamak için hangi gıdaların hangileri yerine kullanılabileceğini bilmenizde fayda var. Örneğin; Kereviz ile bir yemek yaparken içine patates katmak zorunda değilsiniz zira besin değeri açısından benzerlik taşır.

Yetişkinlerin çok sık yememesi gereken kırmızı et aynı zamanda pahalı bir gıdadır ancak çocukların haftada 4-5 defa yemesi gerekir. Kendinizden kıstığınız eti çocuklara transfer edebilirsiniz.Bu, yetişkin sağlığı açısında da olumlu bir davranıştır. Baklagiller (nohut, kuru fasulye, mercimek, bakla, börülce, barbunya, soya fasulyesi) iyi birer bitkisel protein kaynağıdır.  Kırmızı et menüde olmadığı günlerde yerine baklagiller yapılabilir. Lifli gıdalar her zaman daha doyurucudur.

Ekmeği, evde çok tahıllı yaparak tokluk süresini de uzatabilirsiniz. Hem de daha geç bayatlar. Yine mevsiminde sebzelerle yapacağınız tarhana da kışın içinizi ısıtacak sağlıklı bir yemeğimizdir.

11- Balığın da mevsimi var

Denizlerimizdeki balıkların sonbahar ve kış aylarında bol ve ucuz olduğunu unutmamak gerekir.

12- Ucuzken fazla aldığınız gıdayı dondurabilirsiniz

Sağlık koşullarına dikkat etmek şartıyla derin dondurucusu olan buzdolaplarında gıdaları düzgün paketleyerek minimum 3 ay saklayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken saklama ve dondurma talimatlarına dikkat etmenizi öneririz. Zira uygun koşullarda saklanmayan gıdalar zehirlenmeye yol açabilir veya besin değerini kaybedebilir.