Ana SayfaBebek BakımıBebek odası tasarımı nasıl planlanmalı?

Bebek odası tasarımı nasıl planlanmalı?

-

Yeni anne ve baba adayları mutlu haberi aldıktan sonra büyük bir heyecanla cinsiyetini öğrenecekleri zamanın gelmesini beklerler. Ardından hazırlıklar planlanırken akla ilk bebek odası gelir. Ebeveyn adayları heyecanla birçok seçenek hayal ederken ister istemez bazı noktalar gözden kaçabilir. Bebek odası tasarımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz biraz detaylı inceleyelim.

Bebek odası tasarımı nasıl planlanmalı?

Bebek odası tasarımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Odanın havadar olması gerekli

Öncelikle evin uygun bir odasını, (mkânımız varsa oturma odasına uzak ve yatak odamıza yakın olacak şekilde)  seçmemiz yerinde olur. Odanın minimum 12 metrekare olması, temel mobilyaların yerleşimi ve hareket alanı kalması açısından önemlidir. Yine en az bir penceresinin olması da taze hava sirkülasyonu ve  güneş ışığı alması için gereklidir.

Odamızı da seçtikten sonra bir tema veya tarz belirlemeye başlayabiliriz. Hazırlıkların, bebeğinizin doğumundan en az 2 veya 3 ay önce yapmaya özen gösterin.

Bu zaman dilimi odada uygulanacak zemin, duvar ve mobilya ile ilgili yeniliklerden dolayı ister istemez oluşabilecek kokularının geçmesi ve bebeğin eşyalarının yerleştirilmesi açısından önemlidir.

Bebek odası hazırladığımızı unutmayalım

Hazırlayacağınız bebek odasının konseptini belirlerken pastel ve açık tonları tercih etmeniz, bebeğiniz için sakinleştirici bir etki sağlar. Fazla tekrar eden desenler, figür kalabalığı ve bordürlerden kaçınarak bebeğiniz için yorucu bir görüntüyü de engellemiş olursunuz. Bir çocuk odası değil de bir bebek odası yaptığımızı kesinlikle unutmayalım. Meselâ, seçeceğiniz bir araba, uçak veya lisanslı bir figür teması olmamalı çünkü ilerleyen yaşlarda, bebeğiniz büyümeye başladığında belki de bu temanın tam tersi bir talepte ısrarcı olacaktır. Zaten bu uygulamaları ilerleyen yaşlarında gerçekleştireceksiniz. Daha uzun vadede kullanabilmeniz için gözünüzü okşayacak, evimizin genel karakterine yakışan bir seçim yapmak yerinde olur.

Bebek odası tasarımı nasıl planlanmalı?

Bebek odasında duvarlar da sağlıklı olmalı

Duvar boyası seçerken kolay silinip temizlenebilir su bazlı boya olması önemlidir. Pastel veya soğuk renkler tercih edebilirsiniz.  Koyu renkler odayı küçük ve boğucu gösterir.  Duvar kağıdı kullanacaksanız yine silinebilir olması ve lokal uygulama yapmaya özen gösterip en az bir duvarı sadece boyalı kalacak şekilde bırakarak duvarların nefes almasını sağlayın. Elektrik tesisatının, bebeğinizin kolayca ulaşamayacağı yerlerde olmasına, gereksiz olan kablolamaların iptal edilmesine dikkat edilmeli. Mümkünse priz yüksekliklerinin lamba anahtarlarıyla aynı yüksekliğe taşınması, olamıyorsa kapaklı prizlerin tercih edilmesi veya koruyucu kapaklar takılması güvenlik açısından uygun olur.

Zemin tercihinde halıdan kaçının

Zemin için mümkün mertebe halıdan kaçının. Odanın genelinde, sağlıklı olan ve temizlenmesi kolay materyalleri tercih edin. Halı ve türevleri mikroorganizmaları biriktirip odadaki nemi emerek özellikle alerjik bünyeli bebeklerde nefes almayı güçleştirebilir. Konseptinize çok uygun ve kullanmak istediğiniz bir halı varsa bunun özellikle anti-alerjik olmasına dikkat edin.  Zemin genelinde laminant veya pvc parke uygulayarak hem temizliği rahat hem de kullanışlı ferah bir alan elde etmiş olursunuz.

Oda güvenliğine dikkat etmek gerekir.

Genel oda güvenliğini sağlamak için mevcut pencerelere emniyet kilitleri eklenebilir. Camlı kapılar, düz ve kapatıp açılırken daha az ses çıkaracak alternatif modellerle değiştirebilir.

Mobilya yerleşimini, bebeğin ilerleyen aylarda farklı ve tehlikeli yüksekliklere erişmesini imkânsız kılacak şekilde planlayabilirsiniz.

Dubleks evlerde bebek emekleme ve yürüme çağına geldiğinde merdivenlerin her iki tarafına kilitli kapı uygulanmalı, özellikle pencere önlerinde tırmanıp üzerine çıkabileceği obje ve mobilyaları kaldırmalı ya da yerlerini değiştirmelidir.

Mobilya seçimi yaparken güvenlik, hijyen ve kullanılabilirliğe dikkat!

Mobilyaların güvenlik kontrollerinin yapılmış, zararlı kimyasal maddeler içermeyen materyaller ve boyalardan üretilmiş olduğuna emin olun. Temel olarak karyola, şifonyer ve gardıroptan oluşan mobilya setinizin, sivri, sert köşeli olmamasına aksine yuvarlak ve yumuşatılmış hatlara sahip olmasına özen gösterin.

Güvenlik için karyolanın parmaklıklarının olmasına, bunlarında yükseklik ayarlı, bebeğin müdahale edemeyeceği kilit sistemlerine ve en önemlisi parmaklık aralarının bebeğin kafasının geçemeyeceği kadar dar, yüksekliğinin bebeğin ayağa kalktığında düşmesini engelleyecek kadar yüksek olmasına dikkat edin.

Satın alacağınız veya özel imalat yaptıracağınız bebek odası takımında belki uçan raf gibi duvara monte edilebilen bir aksesuar olabilir, bunu yatağın mümkün olduğunca uzağında ve duvara sağlam monte edilmiş olmasına özen gösterin.

Bebek odası takımlarında düz renkler tercih edin. Böylelikle mobilya ön planda görülecektir.

Yüksek alt değiştirme ünitesinin risk yaratabilir!

Karyola modelleri sallanan beşik, sabit beşik, büyüyen karyola gibi alternatifli seçeneklerden oluşur. Bebek, doğduktan birkaç ay sonra altı değiştirilirken daha hareketli olmaya başlayacak. Dolayısıyla yüksek alt değiştirme ünitesinin risk yaratabilir.

Karyolanın alt kısmı seçiminize göre bazalı, çekmeceli, ikiz yataklı veya bunların dışında yükseklik ayarlı bir model düşünebilirsiniz. Beşik tipi yataklarda ilerleyen yıllarda çocuk ya da genç odası için kullanılabilir bir forma dönüşebiliyor.

Mobilyaların, lükens veya torna ayaklı modelleri hem temizlik açısından erişilebilir hem de oyuncak, giysi vb. eşyaların saklama kutularıyla altlarında istiflenebilmesi açısından tercih nedeni olabilir. Karyolanın üstünde duvara veya yatağa monte bir cibinlik bebeğinizin uyurken sinekler tarafından rahatsız edilmesine engel olurken odanın dekorasyonuna da görsel bir katkı sağlar.  Gardırobu yerine yerleştirildikten sonra üst kısımlarından duvara sabitlemeniz önemli bir güvenlik detayıdır. Odayı minimal ve fonksiyonel eşyalarla düzenlerseniz, bebeğinizin büyümeye başlamasıyla bolca oyun oynayacağı ve yeni eşyalarını koyacağı alanları sağlamış olursunuz. Tercihe göre emzirme dönemlerinde bebek odasında bir emzirme koltuğuna da ihtiyacınız olabilir, bunun içinde piyasada ergonomik ve fonksiyonel modeller sınırlı seçenekte de olsa mevcut.

Bebek odası tasarımı nasıl planlanmalı?

Perde ve aydınlatmaları unutmayalım

Konseptimize uygun mobilyaları seçtik, lateks veya orta sertlikte yarı ortopedik yatağımızı, pamuklu bir uyku seti ile karyolamıza yerleştirdik. Tabi ki perde ve aydınlatmaları unutmayalım. Perde seçimini duvar renklerinizle kombinleyeceğiniz bir renkte fon perdesi ve konseptinize uygun da olabilecek bir tül ile oluştururken öğlen uykuları için blackout özellikli stor perde veya güneş ışığını kesecek farklı bir alternatifle tamamlayabilirsiniz.  Güneş ışığından bebeğinizin belli oranlarda faydalanması gerekir. Bu sebeple tüm gün perdeleri kapalı tutmayın.

Aydınlatmaları genel ve yardımcı aydınlatma olarak ikiye ayıralım. Işık cinsinin beyaz yerine gün ışığı olması iyi olur, çok kuvvetli olmayan, bebeğinizin gözünü rahatsız etmeyecek güçte soft aydınlatmalar seçilmeli, yardımcı aydınlatma az ışık veren bir gece lambası veya lambader olmalıdır. Böylece bebeğinizin odasında vakit geçirirken yan aydınlatma sayesinde hem siz hem de bebeğiniz keyifli ve dinlendirici dakikalar  geçirebilirsiniz.

Konuk Yazar: DENİZ ÜRGÜN