Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavi yaklaşımı

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavi yaklaşımı

-

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu sebebi bakterilerdir. Kız çocuklarda daha sık görülür. Bunun nedeni anatomik yapı olarak kızlarda mesane ile idrar deliğinin arasındaki mesafenin kısa oluşudur. Bu sebeple özellikle kız çocuklarda idrara çıktıktan sonra temizlik çok önemlidir. Temizlik yaparken her zaman temizlemeye önden başlanmalı popoya doğru yapılmalıdır.

Okul çocuklarında sık görülen idrarı tutma evde tuvalete gitme eylemi de idrar yolu enfeksiyonlarının nedenlerindendir.  Bakteri mesaneye, idrarın dışarı atıldığı kanaldan girer. Genelde üretra girişini tahriş eden etkenler (tahriş edici maddeler, banyo köpükleri ve şampuanlardır vb) bakterilerin buradan içeri girmesini de kolaylaştırır.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Çocuklarda sık ve ağrılı idrara çıkma (ki bunu yanma hissi olarak da tarif edebiliriz), idrar yaparken zorlanma, ateş, kusma, iştahsızlık idrar yolu enfeksiyonunu düşündürür.  Bazen bu rahatsızlık ateş olmadan da görülebilir. Ancak bu belirtiler ile birlikte yüksek ateş, sırt ve bel ağrısı, çocuğun genel iyi halinin hızla bozulması böbreğin de iltihaplandığını düşündürür. Bu hastalığa “Pyelonefrit” denir.  İdrar yolu enfeksiyonunda kesin tanı idrar tahlili ile konmaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi yaklaşımı

İdrar kültürü yapılarak belirlenen bakteri türüne uygun antibiyotik tedavisi verilir.  Bu tedavi gereksinime göre yönlendirilir. Şiddetli enfeksiyonlarda  tedavi 10 ila 14 gün sürebilir. Eğer idrar yolu enfeksiyonu sık sık tekrar ediyor ve 1 yaşından önce geçirilmiş ise böbreklere ulturason ile bakmak gerekir. Böbreklerde kalıcı tahribat oluşmaması için gerekli araştırmaların ve tetkiklerin yapılması önemlidir.

İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuk idrarını tutamayıp altına kaçırabilir. Bu tedavi sonrası geçer. Bu sebeple çocuğu utandırmamak, durumu uygun bir dil ile anlatmak önemlidir. Eğer tuvalet eğitimi döneminde olan bir çocuk ise tuvalet eğitimini biraz ertelemek gerekebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu başkalarından bulaşmaz. Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu genellikle çocuğun anatomik yapısının yatkınlığından kaynaklanır.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için neler yapılmalıdır?

  • Yeterli miktarda sıvı içilmesi sağlanmalıdır.
  • Çocuğun günde 3-4 kere idrar yapması sağlanmalıdır.
  • Genital bölge sabun veya şampuanla değil, suyla yıkanmalıdır.
  • Kızlarda genital bölge temizliği önden arkaya doğru olmalıdır.
  • Kabızlığa karşı önlemler alınmalıdır.