Ana SayfaAileHamilelikErken hamilelik belirtileri nelerdir?

Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

-

Hamilelik belirtileri yaklaşık ilk haftadan itibaren ortaya çıkmaya başlar. Ancak her hamilelikte ve her hamilede aynı şekilde görülmeyebilir. Sağlıklı bir hamilelik için çiftlerin önceden hamileliği planlaması önemlidir. Gerek psikolojik gerek ise fiziksel olarak durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra hamileliğin planlanması en doğru yaklaşımdır. Hamile kalmadan önce neler yapılması gerektiğini öğrenmenizde fayda var. Eğer bu aşamayı geçtiyseniz ve hamilelik ile ilgili şüpheniz var ise size en doğru yanıtı bir gebelik testi verecektir. Ancak öncesinde bazı erken hamilelik belirtileri ortaya çıkabilir.

Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamilelik belirtileri adet dönemi öncesinde görülen sendrom ile benzerlik gösterir. Bu nedenle karıştırılabilir. Göğüslerin dolgunlaşması ve hassaslaşması, aşırı uyku hali, yorgunluk, sık sık idrara çıkma, psikolojik gerginlik, vücutta ödem (şişkinlik) bu belirtilerden bazılarıdır. Diğer bazı belirtiler ise şöyledir;

Lekelenme

Gebe kaldıktan sonra , döllenmiş yumurta kendini uterusun duvarına yerleştirir. Bu, en erken gebelik bulgularından biridir. Yumurtanın döllenmesinden 6 ila 12 gün arasında herhangi bir günde olabilir.

Beyaz akıntı olabilir

Lekelenmenin yanında vajinadan beyaz bir akıntı gelebilir. Bu vajina duvarının kalınlaşması ile alakalı bir durumdur.

Sabahları mide bulantısı

Sabah bulantıları gebeliğin en ünlü belirtisidir.  Ama her hamilelikte yaşanmaz. Sabah bulantılarının kesin nedeni bilinmemekle birlikte gebelik hormonlarının bulantıya katkısı vardır.

Koku hassasiyeti

gebelerde östrojen hormonunun etkisiyle kokulara karşı aşırı bir hassasiyet oluşabilir. Özellikle ağır kokular öğürmeye ve mide bulantısına neden olabilmektedir.

Kabızlık

Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun yükselmesi  kabızlık yapabilir. Progesteron hormonu besinlerin bağırsaklardan geçişini yavaşlatır. Bol lifli beslenmek, su içmek sorunu çözmede yardımcı olacaktır.

Baş dönmesi ve bayılma

Bu belirtiler genellikle kan basıncındaki değişiklik sonucu ortaya çıkar. Kan şekerinde de değişiklik sebep olabilir.

Adet gecikmesi

Bu en önemli belirtidir. Eğer adetinizin döngü süresi geçti ise yaklaşık bir hafta, on gün geçtiğinde bir gebelik testi yaptırmanızda fayda vardır. Unutulmamalıdır ki psikolojiniz bu sistem üzerinde etkili olabilir. Hamile olduğu endişesi ile test yapmak için gün sayan pek çok kadın test yaptıkları gün ya da ertesi gün adet görebilmektedir.

Ancak her kadın farklıdır. Hatta aynı kadının iki gebeliği arasında bile farklar yaşanır.  Yumurtanın döllenmesinden sonra geçen ilk haftalar, erken hamilelik dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde az miktarda değişen hormonlar nedeniyle hamilelik hemen anlaşılmayabilir.

Vücutta  Beta-hCG adlı hormon salgılanmaya başlanır. Bu hormonun belirgin düzeyde artış gösterdiği, kan ve idrar tahlilleri ile anlaşılır. Gebe olup olmadığınız da kan veya idrar tahlili ile bu hormonun yükselişine bakılarak anlaşılır. Hekiminiz kandan yapılan tahlil ile ikiz veya tekil gebelik olabileceği hakkında da fikir verebilir. Ancak bu konudaki net sonuç ulturason görüntüleri ile kadın doğum uzmanının muayenesinden sonra netleşir.

Gebe olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Eczanelerden alabileceğiniz gebeliği idrardan tespit eden testlerinin güvenilirliklerinin %99 olduğu söylenir. Ancak adetiniz bir iki gün geçtiğinde bu testleri uygulamanız halinde doğruluk payı düşer. Bu neden ile hamile olup olmadığınızı öğrenmenin en güvenilir yolu, adetinizin gecikmesinden yaklaşık 10 gün sonra bir gebelik testi yapmanızdır. Sonucu teyit ettirmek için kan testi de yaptırabilirsiniz.

Perinatal Tıp Vakfı