Çikolata küçük, büyük hepimizin iştahını kabartan kolay kolay geri çeviremediğimiz bir yiyecek. Her ne kadar bitter dediğimiz siyah çikolatanın içerdiği flavanoidler sayesinde faydaları olduğu söylense de oldukça yağlı ve bol şeker içeren hazır çikolata çok az miktarlarda yenmelidir. Bu karşı koyulması zor atıştırmalığı evde, rafine şeker kullanmadan daha sağlıklı malzemeler ile yapmak isterseniz size ilave şeker içermeyen ev yapımı çikolata tarifi öneriyoruz. Yanında bir bardak süt ile ikram ederseniz kan şekerinin bir anda yükselmesini de engellemiş olursunuz.
Ev yapımı çikolata tarifi
Malzemeler
- 4 yemek kaşığı kakao yağı
- 4 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
- 2,5 yemek kaşığı kakao
- 4 yemek kaşığı keçiboynuzu özü veya pekmezi
- Meyve ve kuruyemiş
Hazırlanışı
Kakao ve Hindistan cevizi yağını benmari usulü eritiyoruz. Burada önemli nokta, yağlar erir erimez hemen ocaktan alıyoruz, kakao yağı eğer fazlaca ısınırsa acı bir tat veriyor. Erimiş yağların içerisine kakao, keçiboynuzu özü ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Karışımı istediğimiz bir kalıba döküp, üzerini meyve, kuruyemiş ve şekersiz fındık ezmesi ile süsleyebilirsiniz. Buzdolabında soğuyarak sertleştikten sonra ikram edebilirsiniz. Artan kısmı yine buzdolabında muhafaza etmeyi unutmayın.
Doç. Dr. Mahir Gülcan’ın notu:
Tarifin evde yapılıyor olması en büyük avantajı. İçine çeşitli meyve ve kuruyemiş eklenen bu çikolata, çok hareketli, kilosu az olan, enerji ihtiyacı yüksek özellikle spor yapan çocuklar için de iyi bir alternatif. Tarifte yer alan keçiboynuzu, kalsiyum, karbonhidrat, potasyum, magnezyum, A vitamini ve demir içerir. Özellikle kalsiyum oranı oldukça fazladır. Bilindiği gibi kalsiyum çocukların gelişme çağında ihtiyaç duydukları yapı taşı bir maddedir. Bu açıdan sütten dahi fazla kalsiyum içerebilen bu besin aynı zamanda çok fazla miktarda potasyum içerir. Potasyumun bu denli yüksek olması çok tavsiye ettiğimiz bir durum değildir. Bu nedenle her gıda gibi keçiboynuzundan da doğru faydalanmak için fazla miktarda yememek gerekir. Azı karar çoğu zarar ilkesi her şey için geçerlidir. Minimum 2 yaşına kadar çocuklara rafine şeker içeren gıdalar verilmemelidir. Okul çağındaki çocukların beslenme çantalarına ara sıra bir parça ev yapımı çikolata koymakta eğer içindeki herhangi bir besine alerjisi yok ise sorun yoktur.
Bol yağ, kakao, kuruyemişler reflü problemi olan çocuklarda reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten veya safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.
Bir çikolata tarifinden nerelere geldik diyebilirsiniz ancak reflünün çok yoğun olması halk arasında çok bilinmese de astım ataklarını, boğaz ağrısını, gece öksürüklerini tetikleyebilir. Yağlı gıdalar, hazmı zor besinler, asitli içecekler buna daha fazla sebep olur. Yatmadan önce yenen besinler de sebep olabilir. Örneğin, gece öksürüğü olan çocuğunuza yatmadan önce süt içiriyorsanız bir de sütü yatmadan 1-2 saat önce içirmeyi deneyin. Öksürüğün kesilip kesilmediğini kontrol edin. Şimdi ağızları tatlandırmak için birer parça ev yapımı çikolata yiyebiliriz.