Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiÇocuğunuz evde yalnız başına mı kalacak!

Çocuğunuz evde yalnız başına mı kalacak!

-

Gün içerisinde yakın çevrede bakkala, markete gitmeniz gerekiyor veya çalışıyorsunuz ve çocuğunuz sizden önce eve geliyor. Yoksa çocuğunuz evde yalnız başına mı kalacak!Çocuğunuzun evde yalnız başına kalıp kalamayacağına karar vermek zor olabilir. Bu konuda düşünülmesi gereken çok şey var. Ayrıca, her bir çocuk farklı olduğu için bu konuda kesin bazı kurallar da bulunmamaktadır. Bu karar süreci çocuğun yaşına, karakter gelişimine, evin şartlarına, çevreye ve hatta kimi zaman komşulara göre değişiklik gösterebilir. Çocuğunuzu evde yalnız bırakıp bırakmamanız gerektiğine karar vermenizde size yardımcı olabilecek bazı öneriler ise şöyle…

Çocukları evde yalnız bırakmak için belirli bir yaş sınırı yoktur. Ancak yasalar, bir çocuğu riske atacak yaş ve durumda yalnız bırakmamanız gerektiğini söylüyor. Çocukları yalnız bırakmak için belirli bir yasal yaş olmayabilir, ancak bu bebekler ve küçük çocukları yalnız bırakabileceğiniz anlamına gelmiyor. Küçük çocuk ve bebekler mışıl mışıl uyuyor dahi olsalar asla evde yalnız bırakılmamalıdır.  Siz yokken uyanıp, orada olmadığınızı gördüklerinde üzülebilir, kendilerine zarar verebilecek bir şeyi istemeden yapabilir ve acil bir durumda kendilerini koruyamazlar. Sizi bulmak için evden ayrılmaya çalışabilir, kapı pencere gibi yerlerden dışarı çıkmaya çalışabilirler. Küçük çocuklar riskleri hesap edemeyecekleri için kendileri için tehlike yaratabilirler.

Çocuğunuz evde yalnız başına kalacak ise dikkat!

Bu sebepler ile çocukları evde yalnız bırakmadan önce bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

  • Evde yalnız kalacak çocuğun yaş ve gelişim düzeyi buna uygun olmalı.
  • Anne ve babasının ondan istediklerini, kuralları net anlamalı ve uygulayabilmeli.
  • Ebeveynlere veya diğer yetişkinlere nasıl erişebileceğini bilmeli (Örneğin; telefon numaraları)
  • Evde güvenli olmayan durumların neler olabileceği aile tarafından bilinmeli ve gerekli tedbir alınmalı (Örn: Tıbbi acil durumlar, yangın, alkol, uyuşturucu, silah, vb.)
  • Çocuk telefona veya kapıya ne zaman ve nasıl cevap vermesi gerektiğini bilmeli.
  • Acil durumlarda  155  Polis veya 112 Acil servisi arayabilecek yaşta olmalı.
  • Televizyon ve bilgisayar kullanımının yanı sıra güvenli ve uygun internet kullanımı olmalı.
  • Eve gelen arkadaşlar ve ziyaretçilere nasıl davranması gerektiği öğretilmeli.
  • Kardeşlerin sorumluluğu büyük olan çocuğa verilmemeli.
  • Yaşları ne olursa olsun, bir çocuk evde rahat hissetmiyorsa asla evde yalnız bırakılmamalıdır.

Bir çocuğun evde bırakılabileceği hakkında genel bir açıklama yapmak mümkün değildir.  Bir çocuk yalnız bırakılmaya hazır olduğunda, çok kısa bir zaman periyodundan başlayarak (örneğin bir saat ya da daha az), kademeli bir deneme süreci ile süre arttırılmalıdır.

Ebeveynler, yukarıda listelenen konuların veya olası sorunların her birine hazırlamak için çocuklar ile konuşmalıdır. Ayrıca, ebeveynler evlerini mümkün olduğunca güvenli hale getirmelidir.  Acil durumlar için bir plan yapılmalı ve olası durumların provası önceden yapılmalıdır. Ebeveynler ayrıca çocuklarına önemli güvenlik önlemlerini de öğretmelidir (Örn. Kapıyı kilitleme, soba kullanımı, ocak  kullanımı vb.).

Tek başına evde olmak, hazır olmayan çocuklar için korkutucu ve potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur. Ebeveynler,  çocukların yalnız kalma sürelerini mümkün olduğunca kısa tutmalıdırlar. Bir anlık dalgınlık istenmeyen sonuçlar doğurabilir.