Su ve anne sütü ile yapılan muhallebi malzemeleri
- 1 su bardağı su
- 2 çorba kaşığı silme (tepeleme dolu olmayan kaşık) irmik veya pirinç unu
- Yarım muz
- 1 çay kaşığı tereyağı
Bebekler için anne sütü ilave edebilirsiniz ( muhallebinin kıvamına uygun miktarda ekleyebilirsiniz. Muhallebi ılıdığında eklenmesi gerektiğinden arzunuza göre ayarlayabilirsiniz.)
Hazırlanışı
- İrmik veya pirinç unu, tereyağı 1 bardak su ile sürekli karıştırılarak pişirilir.
- Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha karıştırmaya devam edilir ve ardından ocaktan alınır.
- Muz soyulur ve çatalla ezilir.
- Hazırlanan muhallebinin içine karıştırılır.
- Soğuduktan sonra bebeğe yedirilir.
- Not: Eğer pirinç unu ile yaparsanız muhallebiyi muz yerine elma rendesi eklemeniz kabızlığı önlemek için iyi olabilir.
Bu tarifi farklı malzemeler ile de deneyebilirsiniz. Örneğin; içine suda bekletilerek yumuşatılmış 4 adet kuru üzümü ezerek koyabilir yahut bir başka zaman içine yarım avokado ezerek koyabilirsiniz.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Muhallebiyi farklı malzemeler ile yaparken 1 yaşına kadar olan bebeklere inek sütü, bal kullanılmadığını hatırlatmak isterim. Anne sütü pişirilmez. Anne sütü eklenen gıdalar aynı gün yedirilmelidir. Sadece bebekler değil daha büyük yaşlarda olup süt alerjisi olan çocuklar için de uygun bir tariftir.