Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıW oturma şekli gerçekten zararlı mı?

W oturma şekli gerçekten zararlı mı?

-

Bu defa konumuz çocukluk çağında yerde oturmayı ve yerde oyun oynamayı seven çocukların oturuş pozisyonu ile ilgili. Bazı çocuklar yerde bacaklarını içe, ayaklarını dışa doğru çevirerek oturmayı çok rahat bulurlar. W oturuş olarak da bilinen bu oturma şeklinin zararları hakkında bazı söylemleri kimi zaman çevremizden de duyarız. W oturuşu düzeltmenin yollarını ararız. Bebeklerde ve büyük çocuklarda da görülebilen W oturma şekli hemen dikkatinizi çekebilir. Peki W oturma şekli denen oturuş pozisyonu gerçekten zararlı mıdır?

W oturma şekli gerçekten zararlı mıdır?

Çocuklar w pozisyonda oturduklarında bacakları onlara geniş bir destek alanı sağlar ve böylece  kalça- karın kaslarını çalıştırmak zorunda kalmazlar. Yani Core kas grubu az çalışmış olur. Core kaslar vücuda güçlü duruş yaptıran, oturma, ayakta durma ve yürümeyi destekleyen kaslardır. Çocuğumuz W oturma şekilde oturmayı seviyorsa aynı zamanda genel gelişiminde de gecikmeler görüyorsanız, çocuğunuzun güçlendirici hareketlere ihtiyacı olabilir.

W oturma pozisyonu statik bir pozisyondur. Yani kilitli, harekete izin vermeyen bir pozisyondur. Burada çocuklar farklı yönlere uzanamaz, gövdelerini çeviremez, bu yüzden çevreleriyle gelişimsel olarak uygun bir biçimde iletişim kuramazlar. Yani iletişimi güçlü, aktif bir çocuk için risk oluşturmazken, kasları biraz gevşek, iletişimi çok aktif olmayan bir başka çocuk için W oturuş pozisyonuna dikkat etmek gerekir.

W oturuş kalça ve diz bölgesinde fazla miktarda stres oluşturabilir. Uzamış sürelerde bu şekilde oturan ve bunun dışında başka aktivite yapmaya pek niyeti olmayan, henüz yürümeye başlamamış çocuklarda da daha dikkatli olmalıyız. Bacağı kibarca düzelterek oyuna devam etmesi için cesaretlendirmeliyiz.

W oturma şekli düzeltilebilir mi?

Çocuklar kendilerini taşımaktan yoruluyorsa, kasları ve eklem yapıları esnekse basit çareler bularak hareket repertuarlarını geliştirirler. Parmak ucu yürümek de bu basit çarelerden olup, gittikçe kontrolden çıkabilir. Bu yüzden söylediğimiz gibi, öncelikli olarak çocuğumuzu takip etmek, bize göre küçük de olsa başka bir sorun daha var mı diye düşünmek, sakince uyarmak, vücuda düzgün şeklini vermeye çalışmak basit önlemlerdir.

Bu süreçte yine de bir değişiklik olmuyorsa ve yürüme geciktiyse, güçsüz ve dengesizse, ayakların basış şeklini beğenmiyorsak doktorumuza danışmalı, uzman bir fizyoterapistle ev içinde yapacağımız basit güçlendirici hareketleri belirlemeliyiz.