Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıBebeklerde eğri boyun tortikollis belirtileri sebebi ve tedavisi

Bebeklerde eğri boyun tortikollis belirtileri sebebi ve tedavisi

-

Bebeklerde sık görülen bir durum olan tortikollis’ten (eğri boyun) söz etmek istiyorum. Tortikollis, doğumdan sonraki ilk günlerde ya da bebeğin büyüme döneminde ilk aylarda dikkatimizi çeken başın hep aynı tarafa düşmesi durumudur. Bu duruma eğri boyun da denilmektedir. Başın bazı zamanlarda sağa, bazen de sola düşmesi bebeğin boyun ve sırt kaslarının henüz yeterli güçte olmadığını gösterir. Bu durumun bebek büyüdükçe ve güçlendikçe düzelmesini bekleriz. Zaten kısa bir süre içerinde bebek, başını simetrik bir şekilde tutmaya başlayacaktır.

Eğri Boyun (Tortikolis) nasıl anlaşılır?

  1. Bebeğimizin boynu hep farklı yönlere değil, aynı yöne düşüyorsa,
  2. Anne-baba düzelttiğinde mutlu olmuyor ve yine eski pozisyonuna dönmek istiyorsa,
  3. Kucağımıza aldığımızda, yere yüzüstü koyduğumuzda yine hep aynı yöne bakmayı tercih ediyorsa,
  4. Yan pozisyonlarda kendi tercihleri varsa, yani biz yan yatırdığımızda bu pozisyonu koruyamıyor, korumak istemiyor, dönüyor, başını yere sakince bırakamıyor ya da yan pozisyonda sinirleniyorsa, bebek boynunu asimetrik olarak kullanmayı alışkanlık hâline getiriyor demektir. Dikkat !

Bu duruma yol açan sebepler herhangi bir şekilde başlamış olabilir.

Tortikollis neden oluşur?

– Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonundan tutun da bebeğe bakım veren kişilerin bebeği taşıma ve besleme şekillerine kadar uzanan bazı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Yani doğal bir şekilde başlamış, basit, düzelecek bir durumu bizler artırmış olabiliriz.

-Öte yandan, gerçekten bebeğin bazı küçük problemlerin üstesinden gelemeyip kendisini asimetrik bir pozisyona alması ve bir türlü nasıl düzelteceğini bilememesi de söz konusu olabilir. Bu da bebekten kaynaklanan, daha çok dikkat etmemiz gereken durumdur. Bebek yatış pozisyonunda ısrarlı ise başında yassı baş olarak da adlandırılan PLAGİOSEFALİ gelişebilir. Yanakta da asimetri olabilir.

Peki sevgili anneler ve babalar siz bu durumda neler yapabilirsiniz? En acil yapılabilecek önlemler nelerdir?

Tortikollis nasıl tedavi edilir?

Tortikollis için ev ortamında bir takım hareketler uygulayabilirsiniz. Öncelikle bebeğinizi kızdırmadan, ağlatmadan sakince başını ve boynunu düzeltebilirsiniz. Farklı yönlere bakmak ve yatmak güzeldir, birlikte deneyebilirsiniz. Onunla oynayın, bebeğiniz de sizinle oynayacağına inanır ve size güvenirse yapmak istediğiniz şeylere adapte olması kolaylaşır. Son olarak da her yöne bakması ve uzanması için yardımcı olun. Her uygulamanızı 2-3 dk ve günde 3-4 kez yapmaya çalışın. Hâlâ bir gelişme sağlayamadığımızı düşünüyorsanız doktorumuza bu konuyu danışıp, konusunda uzman bir çocuk fizyoterapisti ile maximum 2 hafta sonunda bir görüşme ayarlayabilirsiniz.

Yapılacak çalışmalar boynu germek değildir. Bebeğin muayene edilmesinden sonra planlanacak özel gelişimsel çalışmalardır. Bebeğinizi tanımak, hassasiyetlerini saptamak, tercihlerinin sebebini bulmak ve güncel çözüm yollarını tespit ederek uygulamak bebeğinizi ve tabi ki sizi çok rahatlatacaktır.

Tedavi edilmezse ne olur?

Bebeğin yüzünde asimetrik değişimler gelişebilir. Omurgada eğrilikler olabilir.

Bebekler mutlu olsun, mutlu büyüsün.