Ana Sayfa06 -12 ay yemekYaz sebzeleri ile püre 6 ay ve sonrası bebekler için

Yaz sebzeleri ile püre 6 ay ve sonrası bebekler için

-

Yaz sebzeleri ile püre malzemeleri

  • 1 adet küçük boy sakız kabak
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 1 çorba kaşığı taze bezelye
  • 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış dereotu
  • 1 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı su

Hazırlanışı

Kabak, havuç yıkanıp dış yüzeyi soyulur küp küp doğranır. Yulaf ezmesi, sebzeler ve yağ birlikte su ile pişirilir. Yaklaşık 15 – 20 dakikada orta ateşte pişmiş olacaktır. Ocaktan almadan 5 dakika kadar önce içine ince doğranmış dere otu da ilave edilir. Pişen mama çatalla ezilir. Püre kıvamına getirilir. Çok katı olur ise içine biraz anne sütü, kaynamış soğumuş su veya biberonla beslenen bebekler için sulandırılmış biberon maması ilave edilebilir. Ilık olarak servis edilir.

Not: Anne sütü veya biberon maması eklenen yemekler aynı gün tüketilmeli ertesi gün bebeğe verilmemelidir. Bu nedenle tüm püreye eklemek yerine sadece bebeğinizin tabağına anne sütü veya biberon maması eklerseniz geri kalan püreyi ertesi gün için buzdolabında saklayabilirsiniz.

Eğer evde yulaf yoksa yerine az miktarda pirinç kullanabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kabak oldukça sulu potasyum, sodyum, A vitamini, B grubu vitaminler, C vitamini içeren bir sebzedir. Lif bakımından da zengindir. Mayıs ayı itibari ile eylül sonuna kadar uzun bir mevsime sahip olan bu güzel sebze bebek beslenmesinde sıkça kullanılır. Çocuklarda kabızlığı önleyen için harika bir sebzedir. Kabak, içerisindeki besin değerlerini kaybetmemesi için satın alındıktan sonra, mümkünse aynı gün yahut 3-4 gün içinde yemek yapılarak kullanılmalı. Kısa sürede kullanılması C vitamini kaybını önlemeye yardımcı olur. Sebzeler pişerken de vitamin değeri kaybettiğinden mümkün olduğunca günlük alış veriş yaparak günlük taze yemek pişirmek en idealidir.

Bu sebzeler tarladan bizlere ulaşana kadar oldukça fazla zaman geçiriyor yollarda bir de dolaplarda siz bekletmeyin. Yulafa gelince beta glukan içeriği ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Yulafı kendiniz için kullanacağınız zaman iri taneli olarak yemeniz tokluk sürenizi uzatacaktır. Ama bebeğe bu şekilde vermiyoruz tabii. Yulaf mutlaka ezilmiş sulandırılmış bebeğin rahat yutabileceği kıvamda olmalı. Aksi halde boğazına vb olur olmaz bir yere yapışarak nefes yolunu tıkayabilir. Dere otu için de aynı şey geçerli iyice pişmiş ezilmiş bebeğin ağzına, boğazına batmayacak şekilde yumuşamış olmalı.