Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekAra öğünEv yapımı üzüm sirkesi tarifi

Ev yapımı üzüm sirkesi tarifi

-

Evde üzüm sirkesi yapımı kolay ancak süresi uzundur. Meyve ve sebzeleri yıkarken, salatalarda hatta temizlikte kullanılan üzüm sirkesini evde kolayca yapabilirsiniz ancak sirke olarak kullanıma hazır olabilmesi için 20 gün gerekir. Sirke ve türevleri sağlık açısından da çok faydalıdır. Sirke tam bir probiyotik değilse de antioksidan fermente bir üründür. Ev yapımı üzüm sirkesi tarifi ise şöyle…

Evde üzüm sirkesi yapımı

Malzemeler

  • 5 litrelik kavanoz
  • 2,5 – 3 kg siyah kokulu üzüm
  • 1 kase nohut
  • 1 bayat ekmeğin köşesi
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi sirke (maya olması için)
  • Üzerini örtecek kadar içme suyu
  • Ağzını örtmek için tülbent
  • Kapatmak için paket lastiği
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz

Hazırlanışı

Nohut, ekmek köşesini kavanozun dibine koyuyoruz. Yıkayıp ,tane tane ayıkladığımız üzümleri üzerine ekliyoruz. Sirkeyi ilave edip, üzerini kavanozun kapağına 3 parmak kalaya kadar su ile dolduruyoruz. İyice karıştırıp tülbent ve paket lastiği ile ağzını örtüyoruz.
Her gün tülbenti açıp karıştırıyor ve tekrar kapatıyoruz.  20 gün sonra süzüyoruz. Süzdükten sonra mayalanmayı durdurmak için tuz ve şekeri ekliyoruz. Şişelere koyup kullanabilirsiniz.