Veliler çocuklarının eğitim hayatıyla yakından ilgilendiğinde bu durum çocukların başarısını olumlu yönde etkileyebiliyor. Çocuğunuzun öğretmenleri ile iyi iletişim içerisinde olmanız bu yönde olumlu bir başlangıç olabilir. Çocuğunuzun ilkokulda başarılı olmasına yardımcı olmak için ebeveyn-öğretmen toplantılarına katılmak, bilgilenmenin önemli bir aşamasıdır. Bu toplantılar, başarılı çocuk eğitimi için nereden başlamanız gerektiği konusunda size yol gösterici olacaktır.
Öğretmenle buluşmak, okulda neler olup bittiğini evde nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğini bilmenizi sağlar. Çocuğunuzun özel öğrenme ihtiyaçları varsa, bireyselleştirilmiş eğitim planlarını gözden geçirmek için okul yetkilileri ile ek toplantılar yapabilirsiniz. Her şeyden önce çocuğunuzun okulda ve evde davranım farklılıkları gösterebileceğini unutmayın. Bu sebeple de okul ortamında ve evde yaşananları öğretmen ile iletişim kurarak daha iyi değerlendirebilirsiniz. Başarı sadece derslerde yüksek not almak demek değildir. Bir çocuğun farklı yetenekleri, ilgi alanları da bu dönemde keşfedilebilir. Bu yönleri desteklenerek farklı konularda başarılı çocuklar yetiştirilebilir. Genel olarak akademik anlamda başarılı çocuk yetiştirmek için ilkokulda dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir.
1-Ev ödevlerini destekleyin
İlkokulda ödev, sınıf öğrenimini güçlendirir. Çocukların çalışma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bunlar basit ve çok zaman olmayan ödevler olmalıdır. Ödev aynı zamanda onlara gelecekteki hayatları için fayda sağlayacaktır. Bu sorumluluk duygusu ve iş etiği geliştirmelerine yardımcı olur.
Çocuğunuzun ev ödevlerini takip edin. Etkili bir ev ödevi ilkokul seviyesinde yaklaşık 10 dakikadır. Çocuğunuz ödev yaparken, ödev talimatlarını yorumlamak, rehberlik etmek, soruları yanıtlamak ve tamamlanmış çalışmayı gözden geçirmek faydalı olabilir. Ancak doğru cevapları verme veya ödevleri kendiniz tamamlama dürtünüze karşı koymalısınız. Unutmayın hatalardan ders almak sürecin bir parçasıdır.
2-Çocuğunuzu okula doğru hazırlayın
Zamanında yatmak, zamanında uyanmak kahvaltı yapmak sakin ve telaşsız bir hazırlık çocuklar için önemlidir. Çocuklar ayrıca uyanık olmak ve tüm gün öğrenmeye hazır olmak için doğru miktarda uykuya ihtiyaç duyarlar. Çoğu okul çağındaki çocukların gece 10 ila 12 saat uyuması gerekir. Yatmadan önce yaşanabilecek zorluklar çeşitli nedenlerle bu yaşta ortaya çıkabilir. Ev ödevi, spor, okul sonrası aktiviteler, televizyonlar, bilgisayarlar ve video oyunları ile telaşlı aile programı (misafirler vb) çocukların yeterince uyuyamamalarına neden olabilir.
Uyku eksikliği, huzursuz ve hiperaktif davranışlara neden olabilir ve çocukların sınıfa dikkat etmesini zorlaştırabilir. Özellikle okul zamanı tutarlı bir yatma rutinine sahip olmak önemlidir. Okul döneminde TV, bilgisayar, oyun ve diğer bazı etkinliklerin sınırlı olmasında fayda vardır. Tamamen yasaklamak iyi bir çözüm değildir.
3-Organize olma becerilerini öğretin
Ev ödevi ve projeleri takip etmek için bir ödev kitabı ve ev ödevi klasörüne sahip olunmalıdır. Her okul günü akşamı çocuğunuzun ödev kitabını ve ev ödevi klasörünü kontrol edin, böylece ödevlerinden geri kalmaz. Kontrol etmeniz veya imzalamanız gereken kağıtlar için bir dosya oluşturun.
Çocuğunuza, okul masasını düzenli olmasına yardımcı olun. Onu yönlendirin. Böylelikle her şeyi birlikte daha iyi takip edebilirsiniz. Düzenli olmayı sağlayacak bir takvim veya kişisel planlayıcının nasıl kullanacağını öğretin. Çocuğunuza, öncelik vermek ve işlerin yapılmasına yardımcı olacak bir yapılacaklar listesi yapmasını öğretmek de yararlıdır. Meselâ, ödev yapılacak, futbola gidilecek, oyun zamanı, boş zaman gibi bir genel takvim yapabilirsiniz. Hiç kimse organizasyon becerileri ile doğmaz öğrenilmeleri ve uygulanmaları gerekir.
4-Ders çalışma şeklini öğrenmesine yardımcı olun
Bir test için çalışmak küçük çocuklar için korkutucu olabilir. Ona yardımcı olun. İlkokulda çocuklar matematik, imla, bilim ve sosyal çalışmalarda genellikle konu sonu testleri yaparlar. Bir testin ne zaman yapılacağını takip edin, böylece son anda yapmak yerine bir gün önceden o testin üzerinden çocuğunuzla geçebilirsiniz. Ders çalışırken çocuğunuza not, çalışma kitabı gibi doğru eğitim materyallerini getirmesi için hatırlatmalar yapmanız gerekebilir. Sakin olun ve asla unuttuğu için onu azarlamayın. Zamanla öğrenecek.
Çocuğunuza genel görevleri daha küçük, yönetilebilir parçalara ayırmayı öğretin, böylece bir sınava hazırlanmanın sitemli çalışıldığında zor olmadığını öğrenecektir. Günlük 10’ar dakikalık molalı çalışmalar yapın. Genel olarak, eğer eğitim ve test çocuğunuz için stres kaynağı olursa durumu öğretmenle veya okul rehberliği ile konuşun.
5-Okul disiplin kurallarını öğrenin
Okullar genellikle öğrenci el kitaplarındaki öğrenci davranış kurallarını açıklarlar. Kurallar, öğrenci davranışları, kıyafet, elektronik cihazların kullanımı gibi konuları içerir. Birçok okulda ayrıca zorbalık konusunda belirli kurallar vardır. Okulun zorbalık tanımını, zorbalığın sonuçlarını, mağdurlara destek ve zorbalığı raporlama konularını bilmek yararlıdır.
6-Okuldaki aktivitelere dahil olun
Okul aile iş birliği ebeveynlerin çocuklarının eğitimine ilgi duyduklarını göstermeleri için harika bir yoldur. Birçok okul, ebeveynlerini okulda veya okul etkinliklerinde görmek ister. Eğer çocuğunuz okuldaki varlığınızdan rahatsız oluyorsa bunu daha uzaktan fazla belli etmeden yapmayı düşünebilirsiniz. Ancak burada casusluk yapın demek istemiyoruz, daha ılımlı yaklaşın ve çocuğu rahatsız edecek strese sokacak kadar zorlamayın.
Programınıza uyan gönüllü görevlere talip olabilirsiniz. Bu görevler için okul veya öğretmen ile görüşün. Okul yılı boyunca birkaç saat bile olsa bu işlere vakit ayırmak çocuğunuz üzerinde güçlü bir etki yaratabilir.
7-Okula devam süresini ciddiye alın
Ateşi olan, mide bulantısı, kusma veya ishal varsa hasta çocuklar evde kalmalıdır. Aksi takdirde, çocukların her gün okula zamanında gitmeleri önemlidir. Çünkü sınıf çalışmasına ve ev ödevlerine yetişmek derslerden geride kalan çocuklar için stresli olabilir. Bu durum öğrenmeye engel olabilir. Okuldan soğumaya sebep olabilir.
Çocuğunuz hastalık nedeniyle çok fazla okulu kaçırıyorsa, tamamlanması gereken derslerle ilgili öğretmenle görüşün.
Bazen öğrenciler sınıf arkadaşlarıyla, ödevlerle veya notlarla veya öğretmenlerle ilgili sorunlar nedeniyle evde kalmak isterler. Bu, baş ağrıları veya mide ağrıları gibi gerçek semptomlarla sonuçlanabilir. Okulda bir problem olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuzla ve belki de öğretmenle konuşun. Okul psikoloğu da yardımcı olabilir.
8-Çocuğunuz ile okul hakkında konuşun
Sınıfta neler olup bittiğini ve okuldaki en son haberleri hakkında ilkokul öğrencileriyle konuşmak genellikle eğlencelidir.
Çocuğunuzla her gün konuşmaya zaman ayırın. Okulda neler olup bittiğini bilmek sizin için önemlidir. Çocuklar ebeveynlerin akademik hayatlarıyla ilgilendiklerini öğrendiklerinde okulu daha ciddiye alırlar.
İletişim iki yönlüdür. Bu sebeple çocuğunuzu dikkatlice dinlemeniz, göz teması kurmanız ve konuştuğunuz sırada çoklu görevlerden kaçınmanız önemlidir.
Ayrıca ailenin birlikte olduğu ortamlar, konuşmak için iyi zamanlardır. Eğitimin bu ilk yılları, ebeveynlerin başarılı çocuk eğitimi konusunda bilgilendirilmeleri ve desteklemesi için önemli bir dönemdir.
Başarılı çocuk eğitimi sadece çocuğa bağlı değildir!
Başarılı çocuk eğitimi sadece çocuğa bağlı değildir! Bu sebeple bazı size bağlı olmayan, müdahale edemediğiniz konular için kendinizi ve çocuğunuzu suçlamayın. Eğitim süreci okul, aile, çocuk, sağlık, eğitim sistemi ve çevresel faktörlerden etkilenebilen bir süreçtir. Başarı ise çoğu zaman farklılık gösterir. Meselâ, fizik konusunda hiç iyi not alamayan bir çocuğun, güzel sanatlar ya da sosyal bir alanda yeteneği olabilir. Bunların iyi değerlendirilmesi ve çocuğun temel eğitimin ardından bu yönlerde desteklenmesi de ileride başarılara imza atmasına sebep olabilir. Önemli olan ilkokul döneminde çocuğa temel prensiplerin öğretilmesi ve kalıcı başarının çalışmakla elde edilebildiğinin anlatılmasıdır. Ancak burada daha çok görev ailelere ve öğretmenlere düşmektedir. Okul, öğrenme, alışma, öğretmen konularında ciddi aksamalar sezerseniz bir çocuk psikoloğu veya psikiyatristinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca her çocuğun okul için hazır olma durumu farklılık gösterir. Günümüzde küçük yaşta okula başlayan çocuklara karşı daha sabırlı olmak gerekebilir.
İlginizi çekebilir