Ana SayfaBebek BakımıBebeklerin uyku düzeni konusunda yapılan 8 hata

Bebeklerin uyku düzeni konusunda yapılan 8 hata

-

Bebeğinizin masum uyuyuşunu izlemek kadar güzel ve huzurlu bir şey yoktur. Ancak bazı bebekler geceleri uyumak istemez, sürekli uyanır yada uykuya zor dalar. Bebeklerde uyku düzensizliği pek çok ebeveynin ortak sorunudur.  Yenidoğan döneminde sık görülen bu durum, bebek  yaklaşık 2-3 aylık olduktan sonra yavaş yavaş düzene girmeye başlar. Bebeklerin uyku düzeni konusunda yapılan 8 hata ve çözümleri ise şöyledir. 

Bebeklerin uyku düzeni konusunda yapılan 8 hata!

Bu bebek uyku düzeni sorunlarını sona erdirmek için,genellikle sağlıksız olan uygulamalara başvururuz. 

1. Bebeklerin uyuduğu yere dikkat etmemek!

Bebeğiniz bebek arabasında, arabada, kanepenizde uyuyabilir.Ancak alışkın olmadığı ortamlarda uyutulmaya çalışılan bebekler rahatsız olabilir ve uykuya dalması gecikebilir. Bebeği her zaman uyuduğu bir yerden başka bir yerde uyutmaya çalışmak onun için de uyutmaya çalışan ebeveyn için de zordur. Bu bebek açısından da kötü uyku alışkanlıklarından biridir.

Çözüm: Bebeğiniz için tanıdık bir yatak odasında uyumak en sağlıklısıdır. 1-2-3 4 aylık bebekler anne ve babanın odasında, kendi yatağında olmak kaydıyla uyuyabilir ancak yaklaşık 4-5 aydan sonra hatırlama dönemine giren bebek kendi odasına alışmaya başlamalıdır.

2. Uyku düzeninin her gün değişmesi

Aynı yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da az çok tutarlı bir uyku programı olması gerekir. Bu onların gün geçtikçe aynı saatlerde uykulu hissetmelerini sağlar. Böylelikle düzenli olarak uyumaya başlayan bebek bu düzene alışır. Ancak ilk aylarda bu düzeni beklemek anlamsızdır. 40 günlük bebeği kendi düzeninize adapte etmeniz pek mümkün olmaz. Yeni geldiği dünyaya alışma süreci, biyolojik saati, beslenme gibi ihtiyaçları bebeğin uykusunu etkiler.

Çözüm: Bebeğinizin her gün aynı saatlerde uykuya dalması için uygun ortamı yaratın. Bebeğinizle mücadeleye girmeyin o henüz bir bebek. Bebeğiniz biraz büyüyene kadar belki de gezme ve misafir çağırma alışkanlıklarınızdan vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. Bu geçici bir dönemdir ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Eğer kayınvalideniz bu duruma bozulursa lütfen kendisine bu yazıyı okutunuz. Eskiden bebekler böyle değildi savunması kabul edilemez. Her zaman böyleydi ama bebek bakımı ne yazık ki bilinmiyordu ve bebeklerin etkilenmediği zannediliyordu.

3. Yatmadan önce rutin uygulamamak

Bebeklerin uyku düzeni sağlıklı gelişmeleri için çok önemlidir! Her gün yatmadan önce yapılan rutin davranışlar bebeğe uyku zamanı geldiği sinyalini verir. Böylece uzun vadede ebeveynlerin işleri kolaylaşır.

Çözüm: Ilık bir banyo, hafif bir masaj (okşama sevme), ninni ve ışıkları karartmak kadar basit yöntemlerden bir rutin oluşturabilir ve bunu her gün aynı saatlerde yapabilirsiniz. Bu davranışları atlamak bebeğinizi huzursuzlaştırabilir ve gece boyunca uykusunun kalitesini etkileyebilir.

4. Bebeğin uyku belirtilerini anlamamak

Bebekler birçok yönden yetişkinlerden farklıdır. Bizler uykumuz geldiğinde gidip yatarız ancak onlar ağlamaya, huysuzlaşmaya başlayabilirler. Bebeğinizin uykusu geldiğinde neler yaptığına dikkat etmezseniz doğal uyku döngüsünü gözden kaçırabilirsiniz.

Çözüm: Bebek gözlerini ovuşturuyor, mızıklanıyor, huysuzlaşıyor, esniyorsa bu uykusu geldiğinin işaretleridir. Bebekten bebeğe değişebilir. Eğer doğal uyku zamanını geçirirseniz vücudu strese bağlı bir hormon salgılayarak onu aşırı uyarmaya başlayacaktır. Bu da uykusunun açılmasına sebep olur. Sonuçta mızıklanan,uykusu olan ama uyuyamayan bir bebeğiniz ile zor bir akşam sizi bekler.

5. Gün içinde bebeği fazla yormak

Bebeğin gece uyuması için gündüz uykusunun kısaltılmaya çalışılması çok yaygın yapılan bir yanlıştır. Halk arasında da “uyku uykuyu getirir” olarak dile getirilen söylem aslında doğrudur. Gün içinde haddinden fazla yorulan ve uyarılan bebek gece uykuya zor dalar. Çok yorgun olduğunda uyuyamayan yetişkinler gibi düşünebilirsiniz.

Çözüm: Bebek hafta arası farklı hafta sonu farklı uyku düzenine uyum sağlayamaz. Değişikliklere bir günde uyum sağlayamaz. Hafta sonu gezmek için bebeğin uyku saatini atlatırsanız büyük ihtimal ile o akşam ve takip eden birkaç gün bebeğiniz düzensiz uyuyacaktır. Bebeğinizin uyku düzenine göre yaşam koşullarınızı ayarlamanız gerekir.  

6- Bebekle yeterince vakit geçirmemek

Bebekle yeterince vakit geçirmemek

Çocuğunuzun uykusunu düzenlemek çocuk oyuncağı değildir! Nihai amaç, bebeğinizin uyku alışkanlıklarının sırayla olduğundan emin olmak ve yavaş yavaş kendi başına uyuması için onu alıştırmaya çalışmak gerekir. Anne babasını iş vb. sebepler ile hafta arası sık görmeyen bebekler hafta sonu ya da akşamları uyumaya direnebilirler. Amaçları sizinle daha fazla vakit geçirebilmektir. Aynı şekilde evde misafir varken ya da herkes salonda TV seyredip, sohbet ederken de bebekler uyumak istemeyebilir ya da uyusa da sık sık uyanabilir.

Çözüm: Mümkün olduğunca vaktinizi bebeğinize ayırın ve onunla zaman geçirin. Yatırırken de yanında olun, ona dokunun, ninni söyleyin, iyice daldığından emin olmadan yanından ayrılmayın.

Bebeğiniz büyüyene kadar onun uyku saatlerinde ne kadar az misafir kabul ederseniz o kadar rahat edersiniz.  

7-Gece beslenme alışkanlığını uzatmak

Anne sütü ilk 6 ay bebeklerin her ihtiyacını karşılar sonrasında beslenme için ek gıdalara başlanır. Gece bebeği emzirerek uyutmak ileride emzirmeyi bırakma aşamasında size zor günler yaşatabilir.

Çözüm: Gece beslenmesi konusunda hekiminizle konuşup kesilmesi gereken zamanı belirlemeniz önemlidir.Bu genellikle bebeğin gece uykusunun daha uzun olduğu 9 ay ile 1 yaş civarı bir zamana denk gelecektir.

8- Huzursuz ev ortamına dikkat etmemek

Ev ortamındaki huzursuzluk, annenin veya bebeğin bakımını yapan kişinin psikolojik durumu hareketlerine yansır ve bu da bebeği etkiler. bebeklerin uyku düzeni evdeki huzur ortamından etkilenir. 

Çözüm: Evde eğer yeni bir canlı büyütüyorsanız ona karşı sorumluluklarınız olduğunu unutmamanız gerekir. Evde huzuru sağlamak, bebeğin ihtiyaçlarını doğru ve zamanında karşılamak yetişkinlerin görevidir. Bunun için de gereken tedbirleri almak ve sabırlı olmak gerekmektedir. Bilimsel araştırmalar bebek ve çocukların uykusunun annenin ruh hâlinden etkilendiğini göstermiştir.

Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?

Çocukların uyku düzeni anneden etkileniyor?

Unutmayın! Bebeklerin uyku düzeni ne kadar iyi olursa bebekler de o denli sağlıklı ve mutlu olur. Tüm bunları yaparken bebeğinizin sağlık sorunu olup olmadığını da kontrol ettirmeniz gerekebilir. Hastalıklar, diş çıkarma dönemi, ek gıdaya geçiş, reflü, besin alerjileri de uyku düzenini bozabilir.