Stres, işlenmiş ve GDO’lu gıdalar, hareketsiz yaşam, fazla teknoloji kullanımı, aşırı şekerli yiyeceklerle ve içeceklerle beslenmenin ani ruhsal bozukluklara sebep olduğu açıklandı. Dünyada ve ülkemizde hızla artan ruhsal bozuklukların ardında modern yaşam tarzı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mesut Çetin ABD’de her 4 kişiden birinin ruhsal bozukluğu olduğuna ve her on kişiden birinin antidepresan ilaç kullandığına dikkat çekti. 11. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi & 7. Uluslararası Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu’nda yaptığı Psikiyatri tedavi müdahaleleri açısından bir dönüm noktasında mı? başlıklı konuşmasında modern yaşamın olumsuz etkilerine değinen Prof. Dr. Mesut Çetin, hızla önlem alınması gerektiğini belirtti.
Stres, işlenmiş ve GDO’lu gıdalar, hareketsiz yaşam, fazla teknoloji kullanımı, aşırı şekerli yiyeceklerle ve içeceklerle beslenmenin ani ruhsal bozukluklara yol açtığını belirten Prof. Dr. Mesut Çetin, bu nedenlerden dolayı günümüzde kullandığımız ilaç ve terapi yöntemlerinin yeterli olmadığına dikkat çekti. Alınması gereken önlemleri ise şöyle açıkladı;
Ruh sağlığını korumak için alınması gereken önlemler:
- Şekerli, kolalı içecekler ve fast food yiyeceklerin okul kantinlerinde satılması yasaklanmalı. Ayrıca kolalı içeceklerin ve kutulu meyve sularının, enerji içeceklerinin, fast food yiyeceklerin, şekerlemelerin ve atıştırmalıkların reklamları yasaklanmalı.
- Sağlıksız yiyecekler ve içeceklerden yüksek vergiler alınmalı.
- Gıdalardaki katkı maddeleri iyi denetlenmeli.
- Organik ürünlerde KDV oranı %1’e düşürülmeli.
- Okullarda taze meyve ve sebzeler için devlet desteği sağlanmalı
- Okuldaki ve toplumdaki fiziksel ve beslenme eğitimi görsel ve yazılı medya ile yapılmalı.
- Hükümet ve belediyeler tarafından halka açık spor salonları, yüzme havuzları yapılmalı.
- Spor ürünleri ve salonları için vergi oranları düşürülmeli.