Ana SayfaBebek BakımıBebekler ne zaman ayakkabı giymeli, ilk adım ayakkabısı nasıl olmalı?

Bebekler ne zaman ayakkabı giymeli, ilk adım ayakkabısı nasıl olmalı?

-

Ebeveynler için bebeklerinin ilk adımlarını görmek her zaman mutluluk verici özel bir andır. Anne babalar çocuklarına minik, şık kıyafetleri tamamlayan ilk adım ayakkabıları almak için heyecanla beklerler. Ancak önceliğimiz ayakkabı değil bebeğin sağlıklı olarak ilk adımlarını atarak yürümeye başlamasıdır. Peki bebekler ne zaman ayakkabı giymeli, ne tip ayakkabılar sağlıklıdır, bebeğin ilk ayakkabısı nasıl olmalıdır? Konunun detaylarına birlikte bakalım.

Bebekler ne zaman ayakkabı giymeli?

Tüm normal gelişim gösteren bebeklerin, ayaklarında bir problem olmadığı takdirde 12. aya kadar herhangi bir ayakkabıya ihtiyaçları yoktur.

Bebekler ilk aylarda reflexlerinin yardımı ile yere basarlar. Ama bu basış tamamen reflex etki ile olur, aktif olarak ağırlıklarını taşıdıkları anlamına gelmez. Yürüyene kadar da (ortalama 12.- 15. aylar arası) basmayı ve adım atmayı severler.

İşte özellikle bu dönemde bebekleri yürütmek DEĞİL, bol bol bastırmak lazımdır. Çıplak ayak ile yeri kavrama, bebeğin ayak kaslarının ve ayak tabanı arklarının gelişimi için faydalıdır. Ayağına uygun olan, kaymayan çoraplar da bu dönemde tavsiye edilir.

Yürüme öncesi ayakkabı giydirilmeli mi?

Öncelikle evin günlük kullandığımız sert zemininde, ayakta durmayı, çıplak ayakla veya güvenlik için kaymayan çoraplarla yere basmayı öneriyoruz.

12.ay civarı evin dışında da yere basma ve yürüme ihtiyacı olduğundan, dışarı çıkarken ayakkabı önerilmeye başlanır.

Ayakkabı giymek yürümeyi etkiler mi?

Öncelikle çıplak ayakla ayakta durma, sıralama, yürüme bebek için en önemli kazanımlardır. Ayakkabıyı erken dönemde giydirmek, ayakkabı için acele etmek veya tüm gün bebeği ayakkabı ile dolaştırmak doğru değildir.

Faydalı olduğunu düşünerek farklı ayakkabılar almak yerine çıplak veya çoraplı iken bebeği mümkün olduğunca güçlendirmek daha etkili olacaktır.

Hafif içe basmalarda, parmak ucuna basmalarda veya ayağı yanlara açarak yürüme formlarında tedavi edici, etkili bir ayakkabı yoktur. Böyle bir durumda bebeği değerlendirmeli, bebeklerde yapılacak çalışmalar belirlemelidir. Bu çalışmaları bebek ve çocuk konusunda uzman bir fizyoterapist kolaylıkla düzenleyebilir. Aileye öğretebilir.

Bebeğe ayakkabı alırken nelere dikkat edilmeli?

Bebeğe ayakkabı alırken göz önünde bulundurmanız gerekenler şöyledir;

  • Bebeğinize yürümeye başlar başlamaz ayakkabı giydirmeyin. Bu denge ve koordinasyona engel olabilir. Daha iyi denge kurabilmek için ayaklarının altındaki her şeyi hissetmeleri gerekiyor.
  • Bebeğinizin yürümeye hazır olduğunu söyleyebilecek işaretleri arayın (bu 10 ila 18 aylık olabilir). Bebeğinizin yardımsız hareket ettiğini kaydettikten sonra, yürüyüş öncesi yumuşak , daha çok kumaş olan ayakkabılardan yürüyüş ayakkabılarına geçiş yapabilirsiniz.
  • Bebeğinizin ayaklarına bol miktarda destek sağlayan doğru ayakkabı türünü seçmeniz önemlidir. Bebeğiniz için kaymaz, esnek ama iyi bir formu olan taban ve hafif ayakkabılar alın.
  •  İlk ayakkabıları yaz aylarına rast geliyorsa, sandalet gibi önü tam açık olanlardan olmamalı, takılıp düşmelerden korumak için önü kapalı ama yanları açık, bilekten desteklenmiş ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Bebeğinizin ayaklarının nefes almasına izin verebilecek ayakkabılar almalısınız. Bu nedenle sentetik malzemelerden kaçınılmalıdır. Bebeğiniz için kaliteli ayakkabı tercih etmelisiniz.

Yürümeye başlayan çocukta dikkat edilmesi gerekenler

Bebeğiniz yürüme yaşına geldiğinde ilk adımlarını attığında ve sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar;

  • Bebeğinizin ayakları içe veya dışa doğru basıyormuş gibi görünüyorsa.
  • Parmak ucuna basarak yürümeyi tercih ediyorsa
  • Tam tersi, yoğunlukla topuklarına basıyor ve ayağının orta ve ön kısmına yeterli baskıyı veremiyorsa
  • Ayaklarını yanlara ayırarak basıyorsa, bacaklarını ayırarak yere çok geniş basıyorsa,

Henüz dengesini, gücünü bulamamıştır. Bir süre takip edip, değişmiyorsa bir uzmana danışmanızı öneririm.