Konumuz bazı bebeklerin, yaklaşık 2. 3. aylarında dikkat çekmeye başlayan yüzüstü durmaktan hoşlanmama, çabuk sıkılma, itiraz etme, ağlama davranışlarını gösterme durumu. Oysa bebeklerin yüzüstü durması önemli bir gelişim aşamasıdır.
Bebekler yaklaşık iki aylık olduklarında yüzüstü başlarını kaldırarak, kendilerini taşımaya çalışırlar. Kollarının ön kısmından ve dirseklerinden destek alarak yatağı veya bulundukları yeri hafifçe iterler. Başlarını kaldırdıkları zaman sağa ve sola çevirmeyi denerler. 4. ve 5. aylarda da yüzüstü pozisyonda elleri üzerinde durabilirler.
Bebeklerin yüzüstü durması neler sağlar?
Yüzüstü durmak el ve kol kaslarının farkındalığını artırır, omuz kuşağı kaslarını geliştirir. Dokunduğu yerleri hissetme, keşfetme, çevreyi öğrenme bu dönemde pekişir. Bebeklerden önce yüzüstü durmayı sevme, dönmeye başlama sonra oturmaya geçme yada birbirine yakın zamanlarda ikisini beraber başarma, daha sonra da emekleme pozisyonunda kendisini taşımaları beklenir. Emekleme becerisi ile vücudun alt ve üst kısımlarının koordinasyonu sağlanır.
Dokunma, anne karnında ilk gelişen duyulardandır. Bebek dünyaya geldiğinde ise dokunma duyusu zamanla stres yaratan bir uyarı haline gelebilir. Dokunuşların sevgi dolu olması, bebeğin güvende olduğunu hissetmesi, doğru ve güvenilir dokunmanın uzun süreli olması, rahatlık, mutluluk hissi ve konforla ilişkili hale gelmesi gerekir.
Emekleyemeyen bebek, popo üzerinde gitme yada dönerek bütün evi dolaşma gibi hareketler gösterebilir. Yürüme yaşı geldiğinde ise elinden tutulup gezdirilmeyi ister, hatta bu konuda oldukça inatçı olabilir. Planlama becerileri gelişmediği için yerine koyacağı başka bir alternatifi olmayan bebek bunu ısrarla diretir. Bu süreç uzadığında motor planlama ve denge becerilerini geliştirme süreci de uzar.
Çocuk, yerde kendi başına yaptığı her aktivitede yani yüzüstü durma, emekleme, tırmanma ve sıralama gibi vücudunu taşımayı öğrenir. El ve göz koordinasyonunu, vücut algısını, gövde kontrolünü geliştirir. Dolayısı ile daha 2 aylıkken sevdirmeye ve kazandırmaya çalıştığımız yüzüstü durma becerisi hem motor gelişimi hem de duyusal gelişimi olumlu etkileyerek, öğrenmeyi hızlandırır.