Teknolojik gelişmeler sağlık sektörünü de değiştiriyor. Dünyada bazı hastanelerde lokal ya da genel anestezi gereken durumlarda çocuk hastaları sakinleştirmek, ağrılarını azaltmak için Sanal Gerçeklik (VR) kullanımı deneniyor.
Özellikle çocuk hastaların acısını hafifletmek için bu yöntem etkili olabilir. Çocuk hastalar açısından VR kullanımı daha az anestezik ilaç ve aile açısından daha az endişe anlamına gelebilir. VR özellikle hafif ve orta derecede ağrılı işlemler sırasındaki kaygıyı azaltmak için işe yarayabilir.
Acıyı azaltmak için VR
Türkiye’deki pek çok hastanede çeşitli oyunlar, çizgi filmler, projeksiyon gösterileri gibi ilgi çekici ve çocuğun dikkatini dağıtarak ağrıyı hissetmesini azaltan yöntemler kullanılıyor. Artık gelişen teknoloji ile bunu sanal gerçeklik kullanarak yapmak mümkün. Sanal Gerçeklik bireyi dış ortamdan soyutlayarak tamamen dikkatini daha derin bir şekilde ekrana vermesine ve ağrıyı daha az hissetmesine zemin oluşturabiliyor.
Ağrı deneyimi ve sanal gerçeklikle ilgi olarak son yıllarda yapılan pek çok araştırma da bireylerin VR ile seyrettiklerine konsantre olup ağrılarını daha az hissettiklerini bildiriyorlar.
VR, acı duyma hissini azaltmak için benzersiz fırsatlar sunan umut verici yeni bir teknoloji olarak nitelendiriliyor. Bu fırsatlar arasında akut ya da yapılan işleme bağlı ağrının yönetimi ve çocuklara simülasyon yoluyla yapılacak işlemler hakkında bilgi verilmesi de yer alıyor.
Maliyetin düşmesi ve erişim kolaylığının artması göz önüne alındığında, klinisyenlerin bu yeni yöntemin daha fazla araştırmaya başladılar. VR’nin benimsenmesi, çocukları acı verici işlemler yapılırken meşgul ederek acıyı hafifletme yönünde fayda sağlayabilir. Ayrıca klinik ortamda onları eğlendirmek doktor korkusu olan bireyler için de faydalı olabilir.
Bu konuda yapılan pek çok çalışmanın yazarları araştırma sonuçlarında, pediatrik ağrının tedavisinde sanal gerçeklik uygulamalarının ve etkinliğinin araştırılmaya devam edilmesinde fayda gördüklerini beyan ediyorlar. Belki de yakın gelecekte çocuklara yapılan aşı, yanık pansumanı, sünnet gibi işlemlerde sanal gerçeklikten faydalanılabilir.
Konuyla ilgili bazı araştırmalar:
Immersive Virtual Reality for Pediatric Painhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532544/
Virtual reality and pain management: current trends and future directions https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138477/
Virtual Reality as a Clinical Tool for Pain Management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29904806