Corona virüs hakkında merak edilen soruları Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof.Dr. Mehmet Ceyhan yanıtladı. Corona virüs nedir, nasıl bulaşır, nasıl korunulur, corona virüs aşısı süreci, bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Corona virüs konusunda doğru bilgiyi sizlere ulaştırmak için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları Profesörü Dr.Mehmet Ceyhan Kidsgourmet’e okurlarına özel bilgiler verdi.
Corona virüs nedir?
Koronavirüs 1960’lı yıllardan bu yana bilinen daha önce SARS ve MERS salgınlarına da yol açmış olan bir virüs grubudur. Ancak şu an Covid 19 diğer salgınlara göre daha fazla bulaşıcılık göstermektedir.
Corona virüs nasıl bulaşır?
Corona virüs diğer virüsler gibi özellikle damlacık yoluyla bulaşır. Hapşuran ve öksüren bir kişinin saçtığı gözle görülemeyen damlacıklar havada 1,5 metreye kadar yayılabilir. Bu yayılma esnasında çevredeyseniz ağız ve burun yoluyla bu damlacıkları alabilirsiniz. Daha sonra yere çöken bu damlacıklar eşyaların üzerine, el yoluyla kapı kolu, bilgisayar, yiyecek içecek ürünler vb. yapışır ve oradan önce ellere sonra elinizi yüzünüze sürdüğünüz takdirde burun ve ağız yoluyla, göz yoluyla size bulaşabilir.
Şu an hastalık hayvanlardan değil insadan insana bulaşmaktadır.
Corona virüsten nasıl korunulur?
En önemli korunma yolu sosyal izolasyon, sosyal mesafe ve temizliktir. Elleri iyi yıkamak, temizliğe dikkat etmek ve Sağlık Bakanlığı’nın getirdiği kurallara uymak gerekmektedir.
Corona virüs belirtileri nelerdir?
Corona virüs belirtilerini erken dönemde nezleden, ilerleyen dönemde gripten ayırd etmek zordur. Ancak en önemli belirtileri yüksek ateş, öksürük, nefes darlığıdır. Küçük çocuklar çok daha hafif geçirdiğinden bazen fark edilmeyebilir.
Corona virüs risk grupları kimlerdir?
Irk, cinsiyet, yaş ayırt etmeksizin herkeste görülebilir. Gençlerde daha az görülmekte ve hafif seyretmektedir. 65 yaş ve kalp, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, koah, kanser vb. hastalıkları olanlar daha fazla risk altındadır.
Corona virüs salgınında bağışıklık nasıl güçlendirilir?
Bağışıklığı sistemi güçlü olan kişiler hastalıktan daha az etkilenmektedir. Ancak bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilave vitaminlerin bilinçsiz alınması başka risklere sebep olabilir. Fazladan D vitamini, C vitamini vermek yerine dengeli beslenmek, iyi uyumak bol sıvı almak daha mantıklı bir yöntemdir. Kelle paça yiyerek, bilinmeyen garip otlar, onun sapı bunun tohumu gibi şeyler yiyerek hastalıktan korunmak mümkün değildir.
Corona virü aşısı bulundu mu?
Bu tip hastalıklarda akla hemen corona virüs aşısı geliyor. Henüz covid 19 için aşı geliştirilmedi. Değişik çalışmalar var aşı bulunması yönünde. Medyada yer alan aşı bulundu tarzındaki açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu şu demektir; hastalığa karşı aşıda etkili olabilecek madde bulundu anlamına gelir. Bu şekilde pek çok madde üzerinde çalışılıyor. Aşı için önce hayvan testleri daha sonra 4 aşamada insan testleri yapılması lazım ve ardından bu maddenin başka sakıncalarının olmadığının ispatlanması lazım. Bu yaklaşık bir yıllık bir süreç demektir. O nedenle haberleri doğru okumak ve tedbirli olmak gerekmektedir. Ayrıca kesin olarak aşısı bulunacağının da bir garantisi yoktur.
Detaylı bilgi için yukarıda yer alan videoyu izleyebilirsiniz.