Harvard’ın TH Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan araştırmacılar, alevlerden çıkan küçük parçacıkların solunmasından kaynaklanan akciğer hasarının Covid’e yakalanma olasılığını artırabileceğini buldu.
Yeni araştırmaya dayanarak açıklamalarda bulunan uzmanlar yangın sebebiyle solunum yollarında yaşanan hasar ciddi bir virüs vakasına ve hatta kişinin ölümüne bile yol açabileceğini belirtiyorlar.
Ekip, orman yangınlarının yaşandığı bölgede yaklaşık bir ay sonra yeni vakalarda yaklaşık yüzde 12 ve ölümlerde yüzde dokuz artış buldu. Bu, Amerika’nın karşı karşıya olduğu iki ayrı krizin daha önce inanıldığından çok daha fazla iç içe olabileceği anlamına geliyor. Uzmanlar, yangınların COVID-19 dalgalanmalarına neden olabileceğinden korkuyor.
Araştırmacılar, Science Advances’te yayınlanan çalışma için Kaliforniya, Oregon ve Washington’da 2020 yılında gerçekleşen 133 ilçeyi kapsayan orman yangınları bölgesinden edinilen verileri kullandılar. Genellikle orman yangınlarıyla bağlantılı olan, akciğerlerin derinliklerine inebilen PM2.5 seviyelerindeki günlere odaklandılar.
Sonuçlar, yüksek PM2.5 seviyelerini takip eden 28 gün içinde COVID-19 vakalarında yaklaşık yüzde 12 ve ölümlerde yüzde dokuz artış gösterdi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) orman yangını dumanının ciğerlerinizi tahriş edebileceğini, iltihaplanmaya neden olabileceğini, bağışıklık sisteminizi etkileyebileceğini ve COVID-19 dahil olmak üzere akciğerlerimizi enfeksiyonlara daha yatkın hale getirebileceğini belirtti.