Çocuklar, gök gürültüsü duyduklarında, kötü bir rüya gördüğünde ya da hasta olduklarında ebeveynleriyle uyumak isteyebilirler. Çünkü bu tarz durumlarda özellikle de annelerine daha çok ihtiyaç duyduklarını hissedebilirler. Çoğumuz için bu durum son derece normaldir. Peki aynı durum sürekli sizinle birlikte uyumak isteyen çocuğunuz için de geçerli mi?
Columbia Üniversitesi’nden Klinik Pediatri Profesörü Irwin Redlener, çocuğunuzun siz olmadan uyumamasının birçok sebebi olabileceği görüşünde. Öncelikle çocuğunuz hangi ihtiyaca bağlı olarak sizinle uyumak istiyor, bu bir sorunun işareti olabilir. Bu durumu onunla konuşarak anlamaya çalışın. Diğer bir seçenek hem çocuğunuz hem de siz bu rutinden hoşlanıyorsanız veya onun sizden ekstra ilgi ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuzun siz olmadan uyumaması pek de sorun yaratacak bir durum olmayabilir.
Çocuğunuz sizinle geçirdiği özel zamanı sevebilir. Belki günlük hayatınız çok yoğundur ve bu ritüel (birlikte uyumak) yeniden bağlantı kurmanın bir yoludur. Belki de kardeşini kıskanıyordur ve her gece sizinle birlikte uyumak birlikte zaman geçirmenizi sağlıyordur.
Diğer bir olasılık da güven ihtiyacı. Çocuğunuzun okulundaki sevmediği birileri ile yaşadığı olaylar, çocuğunuzun ekstra güvene ihtiyaç duymasına neden olabilir.
Birlikte zaman geçirmek için iyi bir fırsat
Çocuğunuzun sizinle uyumak istemesi gibi durumlarda genellikle ciddi bir endişeye gerek yoktur. Klinik Pediatri Profesörü Redlener, “Bu durum, ebeveyn ve çocuğun birlikte olumlu, sessiz zaman geçirmesi için harika bir fırsat olabilir” diyor.
Çevrenizdeki kim ne derse desin, çocuğunuzun isteklerini yerine getirerek onu kalıcı bir kötü alışkanlığa sürüklemiyorsunuz. Redlener, “Çocuğunuz büyüdüğünde ve üniversiteye başladığında sizinle yatmayacak.” diyor.
Kaybetme korkusu yaşıyor olabilir
Bunlarla birlikte, çocuğunuzun başucunda birisi olmadan uyuyamamasının bazı ‘sorun olabilecek’ nedenleri olabilir. Bunların başında çocuğunuzun aranızdaki ilişki konusunda kendini güvensiz hissediyor olması yer alıyor.
Çocuğunuz sizin üzerinizde bir kontrolü olduğundan emin olmaya çalışıyor olabilir veya sizi yanında tutmazsa terk edileceğinden korkuyor olabilir. Sizi korumak için sizi yakınında tutması gerektiğini bile hissedebilir.
Bu durumlarda, yatıştırıcı bir rutin olarak başlayan şey, hızla alışkanlık haline gelebilir. Ancak büyük sorunlardan birinin varlığından şüpheleniyorsanız, bir uzamana danışın. Herhangi bir sorun fark edip etmediklerini görmek için çocuğunuzun öğretmeni veya okuldaki rehberlik öğretmeni ile görüşün. Endişeleriniz hala devam ediyorsa, bir psikolog ya da çocuk psikiyatristi ile görüşmeyi düşünebilirsiniz.
Alışkanlığınızı aniden bırakmayın
Herhangi bir sebeple çocuğunuzla uyumayı bırakmak istiyorsanız bu alışkanlığı aniden kesmemeye özen gösterin.
Redlener, bunun yerine çocuğunuzla her gece 15 veya 20 dakika uyumayı kabul edebilir ve bu süreyi kademeli olarak azaltabileceğiniz söylüyor.
Ancak ciddi bir sorun yoksa ve vaktiniz varsa birlikte uyuma alışkanlığını tamamen bırakmanız gerektiğini düşünmeyin. Bu zamanların tadını çıkarmaya bakın. Zira bu özel anlar, bir gün yalnızca güzel anılar olarak kalacak.