Yeni doğan bebekler başlarını kendi başlarına tutamazlar, bu nedenle onları tutan kişi boyun kasları daha da gelişene kadar başını desteklemelidir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, elinizi başının arkasına koyarak başını desteklemeniz gerekir. Bebekler başlarını ne zaman dik tutabilir sorusunun yanıtı ise çok kesin bir zaman değildir. Bebeklerin ne zaman başlarını dik tutabildikleri bebekten bebeğe değişir, ancak genellikle 4 aylıkken başlarını yavaş yavaş dik tutmaya başlarlar.
Bebekler beşlarını ne zaman dik tutabilir?
Bebeğiniz doğduğu andan itibaren başı desteklenmezse geriye doğru savrulur. Önümüzdeki birkaç ay içinde kasları gelişecek ve boyunlarını esneyecek ve günlenecek. Yaklaşık 4 ay olana kadar başını mutlaka desteklemelisiniz.
Yeni doğmuş bir bebek ilk bakışta öylesine yatıyormuş gibi görünse de, aslında onların vücudunda çok şey oluyor. Küçük bebekler, kollarını sarsarak veya başlarını bir yandan diğer yana hareket ettirerek kendilerini keşfetmeye ve kaslarını hareket ettirmeye çalışırlar. Tüm bunlar bebeğinizin boyun kaslarını başlarını dik tutmaya hazır hale getirmek için yaptığı alıştırmalardır.
Farklı bebekler farklı hızlarda gelişir, ancak genellikle aynı dönüm noktalarını takip ederler. İlk olarak, kısa süreliğine başlarını kaldırmaya çalışacaklar ve daha sonra uzun süre başlarını dik bir şekilde tutabilecektir. Daha sonra desteksiz oturmak ve sonunda yürümeye başlamak gibi diğer dönüm noktalarında ilerleyeceklerdir.
Yaklaşık 3 aylık olan çoğu bebek karın üstü yatarken başlarını ve göğsünü yukarı kaldırabilir. Yaklaşık 4 ay civarında bebeğiniz muhtemelen tam kafa kontrolüne sahip olacak ve yaklaşık 7 ay civarında yardımsız oturabilecektir. Bundan bir süre sonra birinci yılın sonuna doğru bebeğiniz herhangi bir yardım almadan oturmayı öğrenecektir.
Bebeğin başını desteklemek neden gerekli?
Bebekler kendi başlarını dik tutabilene kadar onları desteklemelisiniz. Başının geriye doğru kaymasını önlemek önemlidir. Bebeğin kafasının desteklenmemesi yaralanmalara yol açabilir.
Bebeğinize başını dik tutmayı nasıl öğretirsiniz?
Bebeğinize başını dik tutmayı öğretmenin kesin bir yolu yoktur. Fiziksel ve gelişimsel olarak hazır olduklarında bu beceriyi doğal olarak öğrenirler. Bununla birlikte, sık sık yüz üstü yatırarak çocuğunuzun ilerlemesini destekleyebilirsiniz ve desteklemelisiniz. Bunu yapmayı gününüzün rutin bir parçası haline getirin.
Doğumdan başlayarak her bez değişiminden sonra biraz bebeğinizi karın üstü yatırın. Bu alışkanlık kazanmanıza yardımcı olur.
Günde 3-5 dakika ile başlayın ve bebeğiniz bunu tolere edebildiğinde yavaş yavaş artırın. Bebekler sürekli sırt üstü yattıkları zaman hareketlerini keşfetmeleri ve boyun gücünü geliştirmelerini engeller.
Bebekler büyüdükçe başlarını daha uzun süre dik tutabilirler. Ancak unutmamanız gereken çok önemli bir nokta var. Güvenlik nedenleriyle bebekler uyku zamanlarında sırt üstü yatırılmalıdır.
Yüzünüzü başlangıçta bebeğinizin yüzüne yakın olacak şekilde konumlandırın. Bebeğiniz büyüdükçe daha uzun mesafeleri görebilir, renklere ve diğer ayrıntılara odaklanabilir. Muhtemelen yüzünüz bebeğinizin yüzüne yakın olursa onu görmek için başını kaldırmak isteyecektir.
Bebeğiniz yüz üstü yatırılmaktan hoşlanmıyorsa, huysuzlanıyorsa yatağa uzanın ve bebeğinizi kucağınıza karın üstü yatırın.
Bebeğiniz kaslarını hareket ettirmesinde bir sorun olduğunu düşünüyorsanız hekiminize danışabilirsiniz.