Ana SayfaÇocukBebeklerin yemeğine ne zaman tuz ilave edilir?

Bebeklerin yemeğine ne zaman tuz ilave edilir?

-

Bebeğiniz katı gıdalara geçtiğinde, bebeklerin yemeğine ne zaman tuz eklemenin uygun olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Tuz, insan beslenmesinin doğal bir parçasıdır. Ancak günümüzde çoğu insan gerekenden çok daha fazla tuz yiyor ve bu da sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Tuzun azı sağlık açısından önemli bir gereksinimdir ancak fazlası zararlıdır. Uzmanlara göre bebeğiniz, 12 aylık olana kadar formül mama ve anne sütünden yeterince tuz alır. Bu nedenle başka yiyeceklerden ilave tuz almasına ihtiyacı olmayabilir. 12 aylıktan sonra ancak çok sınırlı miktarlarda tuz kullanımı önerilir.

Bebekler için tuz güvenli mi?

Bebekler için anne sütünde doğal olarak bulunan ya da formül mamadaki tuz miktarı genellikle yeterlidir. Bu sebepler bir – bir buçuk yaşından küçük bebekler için katı yiyeceklere tuz eklenmesi önerilmez. Bu, yemek pişirirken tuz eklememeniz, bebeğinizi işlenmiş gıdalar veya sodyum oranı yüksek hazır yemeklerle beslemekten kaçınmanız anlamına gelir.

Bebeklerin böbrekleri yüksek miktarda tuz ile baş edemeyeceğinden, bebeklerin beslenmesine fazladan tuz eklemek zararlı olabilir. Katı yiyecekleri tuzlamadan vermek, bebeğinizin tuzsuz yiyecekler için tat geliştirmesine de yardımcı olur. Bu da büyüdüğünde tuzsuz gıdaları daha rahat yemesini sağlar ve sağlıklı beslenmeye daha kolay adapte olmasına yardımcı olabilir.

Bebeklere ne kadar tuz verilmeli?

1 yaşından küçük bebeklere tuz vermekten kaçının. Bebekler 1 yaşından sonra çok az miktarda, ev yapımı yemeklere eklenen bir tutam kadar tuz tüketebilirler. Bir yaşından sonra günde 1- 2 gr., 4 – 6 yaş civarı günde yaklaşık 2-3 gr. tuz yeterli olabilir. Bu miktar çay kaşığının ucu ile ölçülebilecek, 1 çay kaşığını geçmeyecek kadar az bir miktardır.

Yemeklere tuz ilave ederken unutulmaması gereken bir başka detay vardır ki o da bebeğinizin gün içinde yediği diğer yiyeceklerden tuz aldığı gerçeğidir. Bebekler ihtiyaç duydukları sodyumu zaten anne sütünden ve mamadan alır. Ayrıca ek gıdalar da tuz içerebilir. Örneğin sabah kahvaltıda beyaz peynir yiyorsa muhtemelen tuzludur. Ayrıca sebzeler ve hatta meyveler bile az miktarda tuz içerebilir. Daha büyük çocuklar için ise onlar gün boyu ev yemeklerinden, ayran, yoğurt vb. gıdalardan eğer paketli gıda yiyorsa onlardan bol miktarda tuz alıyordur.  

Sıcak iklimde yaşayanlar, ishal vb. hastalık geçirenler için tuz miktarı biraz daha arttırılabilir. Su kaybı yaşanan bu gibi durumlarda tuz hayati önem taşır.

  • Bebekler çok fazla tuz yememelidir, böbrekleri tuzu işlemek için tam olarak gelişmemiştir.
  • 1 yaşından küçük bebekler günde 1 gramdan az tuz almalıdır. Bunu mama, annne sütü ve ek gıdalarından alır.
  • Aİleniz için pişirdiğiniz yemeği bebeğinize vermeyi planlıyorsanız, yemeğe tuzu en son ekleyin ve öncesinde bebeğiniz için bir miktar tuzsuz yemek ayırın.
  • Bebeğinize pastırma, sosis, kraker, cips, hazır yemek gibi tuzlu yiyecekler vermekten kaçının.
  • Bebekler için özel olarak üretilmiş mamaları önerilen miktarda kullanın.

Bebeğinizin beslenmesi hakkında kafanızda soru işaretleri varsa, ya da ters giden bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız, doktora danışmayı ihmal etmeyin.