Boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biri. Darı irmiği, su ve şekerden üretilen mayalı bir kış içeceği olan bozanın yapıldığı tahıl türlerine göre birçok çeşidi var. Kimlerin boza içebileceğini, besin değeri ve saklama yöntemlerini anlatan uzman diyetisyen İpek Ağaca, özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu belirtti.
Türkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, arnavutdarısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılıyor. Bozanın mevsimi Eylül – Mayıs ayları arası olarak biliniyor.
Boza, enerji içeriği oldukça yüksek bir içecektir 200 ml (1 su bardağı ) boza ortalama 350 kalori enerji verir. Besleyici değeri yüksek olan bozanın; içeriğinde fosfor, çinko gibi mineraller, B1 ve B2 vitamini gibi vitaminler bulunur.
Sindirim sistemi üzerinde olumlu etki gösterir. Aktif mayalar sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur; yani bozanın probiyotik etkisi vardır. Mayalanması sırasında oluşan laktik asit de sindirim sistemi için oldukça önemlidir.
Kimler boza içebilir?
Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle büyüme çağındaki gençler, gebeler, emziren bayanlar, sporcular, ve kilo almak isteyenler için iyi bir enerji kaynağıdır. Fazla kilosu olan kişilerin boza içerken 1 çay bardağını geçmemeleri ve ara öğün yerine içmeleri gerekir. Boza serin bir ortamda 3-5 gün saklanabilir. 3-5 günden fazla beklemiş olan bozanın tüketimi sonucunda besin zehirlenmeleri oluşabileceğinden dikkat edilmelidir.
2 yaş altındaki bebekler fazla içmemelidir. İçinde yüksek oranda şeker vardır. Az miktarda 2 -3 yudum onlar için zaten yeterli olacaktır.
Büyük çocuklar için miktarı artırabilirsiniz. 1 su bardağına kadar çıkabilir. Ancak fazla ve sık sık içmek fazla kalori dolayısıyla şekerden alınan fazla kilo anlamına gelir. Ara sıra içilen boza çocuklar için de yeterli olacaktır.
VEFA BOZACISI’nın web sitesinde yer alan tarife göre evde boza yapımı.
Boza nasıl yapılır?
- 3 bardak bulgur
- 2 kahve fincanı pirinç
- 3 bardak toz şeker
- 1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya geniş bir kap.
Bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilıdıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20-25 derecelik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir. Serin bir yere alınır. Soğuk servis yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.