Bezelye çorbası malzemeleri
- Yarım kilo bezelye (ayıklanmış yıkanmış)
- 1 büyük soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- 3 su bardağı su
- 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)
Hazırlanışı
- Tencereye yağ ve soğan koyularak soğan şeffaflaşıncaya kadar pişirilir.
- Bezelyeler ekleyip biraz daha karıştırılır. Üzerini öretecek kadar su eklenir.
- Bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra çorba blander ile karıştırılır.
- Eğer çocuğunuz dereotunu çorbanın içinde görüp yemiyorsa, dereotunu çorbanızı robottan geçirmeden önce ekleyebilirsiniz.
- Robottan geçirilmiş çorbaya istenilen kıvama gelinceye kadar su ve süt ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır. Gaz sorunu olan çocuğunuz var ise çorbanıza 1 çay kaşığı toz kişniş ekleyebilirsiniz.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Yaşam döngüsü kısa ve gözlemlenebilir olduğu için Gregor Mendel’in genetik araştırmalarında kullandığı bu tarihi öneme sahip bitki, nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini yönünden diğer baklagillere göre daha zengindir. İçeriğinde C vitamini yanı sıra A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri barındırır. Bezelye lif yönünden zengin olması sayesinde kalp-damar hastalıkları yönünden koruyucudur ve kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahiptir. Kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yapar, kalp krizi geçirme riskini düşürür.