Kuşkonmaz ülkemizde az tüketilen sebzelerden olmasına rağmen Avrupa’da oldukça gözde bir besin maddesidir. Kuşkonmaz, potasyum açısından da zengin bir kaynaktır ve sodyum içeriği oldukça düşüktür. Ayrıca B, C, E ve A vitaminleri içerir. Kuşkonmaz çorbası az kalorili ama oldukça faydalı bir çorbadır.
Kuşkonmaz çorbası
Malzemeler
500 gr. Kuşkonmaz
1 küçük boy kuru soğan
4 su bardağı su
2 ev yapımı tavuk veya et bulyon
Taze kekik veya maydanoz
½ su bardağı süt
1 küçük patates
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Kuşkonmazlar iyice yıkanır ve sapları kesilerek ayrılır. Saplar küçük küçük doğranır. Bir tencerede küp küp kesilmiş kuru soğan ½ çorba kaşığı sızma zeytinyağı ile orta ateşte hafifçe şeffaflaşana dek 2-3 dakika karıştırılarak pişirilir. İçerisine doğranmış kuşkonmazlar ilave edilir ve kısa bir süre daha pişirilir. Tencereye yıkanmış, soyulmuş ve doğranmış patates ilave edilir. Son olarak kaynamış su ve bulyon ilavesi yapılarak sebzeler iyice pişene dek kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir.
Pişirme işlemi bittiğinde içerisine taze kekik, ½ çorba kaşığı sızma zeytinyağı, süt ilave edilerek robotton geçirilir.
Bu tariften soğanı çıkararak, inek sütü yerine formül mama veya anne sütü kullanarak hazırlarsanız 8 ay ve sonrası bebeklere yedirebilirsiniz.
Dikkat: Anne sütünü veya formül mamayı pişirmeyiniz ve gıdaya karıştırdıktan sonra tek öğünde kullanınız, artan kısmı buzdolabında veya dışarıda bekletip tekrar yedirmeyiniz.
Kuşkonmaz pişirmenin püf noktaları ile ilgili yazımız ilginizi çekebilir.
Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Kuşkonmaz ülkemizde az yenilen sebzelerden olmasına rağmen Avrupa’da oldukça gözde bir besin maddesidir. Kuşkonmazın ilk olarak Ön Asya ve Doğu Akdeniz’de yetiştirildiği düşünülmektedir. Kuşkonmaz (asparagus) çok düşük kalorili bir bitkidir. 100 gram kuşkonmaz 20 kalori vardır ve kalorinin çoğu sindirim sırasında yakılır. Bu da sağlıklı ama obeziteden uzak kalan çocuklarımız olmasını sağlayabilir.
Sivri uçları liflidir. Bu da kötü kolesterolün (LDL) ve kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol alır. Aynı zamanda çok iyi bir anti-oksidandır. Vücudu virüslerden ve kansere karşı korur.
Tam bir folik asit (folat) kaynağıdır; 100 gram asparagusta (yaklaşık bir porsiyon) %14 oranında (günlük ihtiyacın % 66’sı) folik asit bulunur. Kuşkonmazda yüksek miktarda bulunan folat, sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için çok önemlidir. Folat seviyesi düşük olunca kalp hastalıkları riski önemli ölçüde artar.
Kuşkonmaz, inulin isimli özel bir karbonhidrat çeşidi içerir. Bu karbonhidrat kalın bağırsakta bulunan sağlığa iyi gelen bakteriler tarafından sindirilir. Beslenmemizde yeterli miktarda inulin bulunursa bu iyi bakterilerin gelişimi ve aktivitesi artar, bu da zararlı bakterilerin bağırsaklarımızda tutunmasını zorlaştırır.