Ana SayfaAileAğız kokusunun sebepleri ve yok etmenin yolları nelerdir?

Ağız kokusunun sebepleri ve yok etmenin yolları nelerdir?

-

Ağız kokusu gerek kendimizi gerek çevremizdekileri rahatsız eden özellikle sosyal ortamlarda kendimizi kötü hissettiren bir durumdur. Fakat ne yazık ki toplumda çok fazla sayıda kişinin ağzı kokmaktadır. Sabahları uyandığımızda büyük çoğunluğumuzda ağız kokusu vardır. Ağız kokusunu, bir hastalık olarak tanımlamak zordur ama önemli bir rahatsızlıktır. İhmal edilmemesi de gerekir. Ağız kokusunun sebepleri arasında il sırada; Gece dişleri iyi fırçalamadan yatmak, alkol, ve yoğun etkili baharatlı yiyeceklerin yenmesi gelir. Bu tarz ağız kokusu iyi bir diş fırçalama, ağız gargarası kullanımı ile geçecektir.

Sürekli olan ağız kokusu nedenleri ise sıklıkla şöyledir;

Diş eti problemleri varlığı

Gıda artıklarının iyi bir ağız bakımı ile giderilemediği durumlarda diş etlerinde iltihaplanma,kanama ve daha çok ağız kokusu oluşur.

Ağız içinde devamlı barınan bakteri kaynakları

Bakteri plağı, diş etlerinin kızarmasına, şişmesine ya da kanamasına neden olan asit ve toksinler üretir.Bu sebeple inatçı ağız kokusu oluşabilir.

Tedavi edilmeyen çürükler

Düzenli diş hekimi muayenesi ile (en az 6 ayda bir) ağızda oluşmuş çürükler tespit edilmelidir.Tedavi edilmediği durumlarda diş minesinde oluşan çürükler büyür ve daha çok gıda artıklarının birikmesiyle beraber ağız kokusuna hassasiyet ve ağrıya dönüşür.

Diş taşları

Diş ile diş eti arasında oluşan diş taşları diş hekimi tarafından  temizlenmediği sürece üzerinde daha çok gıda artıkları birikimine ve daha çok ağız kokusuna sebep olur.

Köprü gövdelerinin altı iyi yapılmamış restorasyonlar

Protez ve köprü kullanımında eğer protez temizliğine dikkat edilmezse ağız kokusu riski yüksektir. Ayrıca protez ağza tam uymuyorsa, gıdaların takılma olasılığı da daha yüksektir.

20 yaş dişlerinin yarı gömük olması

Çene kemiğinde yerini tam alamamış 20 yaş dişlerinin etrafında derin diş eti cepleri oluşur. Bu ceplerde ağız kokusuna sebep olacak gıda artıkları birikebilir. Bu şekildeki 20 yaş dişleri cerrahi olarak alınmalıdır.

Ağız kokusundan kurtulmak mümkün!

1-Ağız ve diş düzenli fırçalanır, gargara yapılır. Çinko içeren gargaralar daha fazla uçucu sülfür bileşikleri bağlar ve bu yüzden ağız kokusu tedavisinde faydalıdır. Uçucu sülfür bileşiklerini bloke eden diğer bir madde sodyum bikarbonatlı diş macundur. Hasta her gün diş fırçalamaya ve bu sırada dilini de fırçalamaya alışmalıdır. Özellikle dil kökünün sert ve güzel olarak fırçalanması gerekir.

2-Diş ipi kullanmaya özen gösterin. Fırçalamadan sonra diş ipi kullanmak etkili ağız temizliğine yardımcı olabilir.

3-Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar bakteri üretimini artırır ve kokuya neden olur. Diş fırçanızı en geç üç ayda bir değiştirin ve dişlerinizi sabah akşam düzenli bir şekilde fırçalamayı ihmal etmeyin.

4-Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının ya da pişirerek yemeyi tercih edin.

5-Çok fazla çay ve kahve tüketmeyin.

6-Alkolü ve sigarayı bırakın.

7-Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. Yiyecek ve içeceklerinize mutlaka tarçın koyun. Tarçınlı şekersiz sakızlar da hem kuruluk hem de bakterilerle mücadelede fayda sağlar.

8-Tükürük salgısını hareketlendirin. Bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olun. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yolu.

9-Ağız kuruluğunu önlemek için gün boyu su için.

Diş hekimi korkusu ya da diş hekimine bütçe ayırmanın zor gelmesi gibi nedenler, ne yazık ki iş işten geçene dek diş hekimine uğramanızı engelliyor olabilir. Oysa düzenli kontroller; ileride çok daha yüksek maliyetlerle çözülebilecek sorunları daha en başından kolayca halletmenizi sağlar.

Dt. Gerçek Canpolat