Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıAlerjisi olanlar yaz tatilinde nelere dikkat etmeli?

Alerjisi olanlar yaz tatilinde nelere dikkat etmeli?

-

Bahar aylarında polen ile başlayan alerji görülme artışı yaz aylarında güneş, havuz suyu, tatilde beslenme şeklinin değişmesi gibi bir takım etkenler sebebiyle değişiklik göstererek devam eder. Alerjinin oluşumu veya alevlenmesini önlemek için alerjisi olanlar yaz tatilinde nelere dikkat etmeli?

Genel anlamda güneş ve deniz çocuklara iyi gelir. Alerjik olsun veya olmasın çocuklar kontrollü olarak güneş ve denizden faydalanmalıdır.

Tatilde en büyük sıkıntı çocukların beslenme şeklinin değişmesi ve bozulmasıdır. Özellikle her şey dahil sistemde açık büfelerde yer alan yemeklerden seçerken mümkün olduğunca çocukların sağlıklı beslenmesine yönelik, antioksidan olan sebze, meyve, tam tahıllı ürünler, az yağlı yemekler, şekersiz demek istiyorum ama bu mümkün olamıyorsa az şekerli hafif tatlılar tercih edilmeli. Aşırı yemek yenilmemeli. Reflüyü alevlendirecek çok ekşi, baharatlı, yağlı, kakaolu, şekerli ya da kızartma türü gıdalardan kaçınılmalı. Çocuklar burada da kontrollü beslenmeli.

Astımı olan pek çok çocukta ev tozu alerjisi var

Tatil için gittiğiniz otelin yerlerinde halı olmaması çok önemli.Ev tozu akarı rutubetli, sıcak ortamları sever. Bu sebeple yazlıklar özellikle risk faktörü zira tüm kış kapalı kalmış rutubetli evler alerjisi olan çocukla için son derece zararlı. Bunlara dikkat edilmediği taktirde tatil dönüşü çocuklar genellikle astım atağı ya da krup geçirirler.

Havuz yerine deniz tercih edilmeli.

Havuzların suyunun temizlenmesinde kullanılan klor maddesi hem çocuğun cildi için zararlı özellikle egzamayı kötü etkiliyor hem de yutulduğunda bağırsaklardaki faydalı bakterileri de yok etmekte ve bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemine zarar vermektedir.

Güneşten korunmak önemli!

Güneşe çıkarken ise alerjik olsun olmasın, çocuğa muhakkak yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu krem uygulanmalı. Sabah 10:00’ dan önce akşam 17:00’ den sonra güneş koruyucusu kullanmadan çocuğu güneşe çıkarmanızı öneririm. Bu saatlerde koruyucusuz güneş ışığına maruz kalarak vücut D vitamini üretir. Bunun için ellerin, ayak ve bacakların, kolların 15 dakika kadar güneş alması yeterlidir. Fazla güneşe maruz kalmak daha fazla D vitamini almayı sağlamaz. Bebekler güneş ışığına direk maruz kalmamalıdır.

Alerjinin görülme sıklığı her geçen gün biraz daha artmakta. Yeşil alanlardan uzakta, aşırı hijyenik ortamlarda büyüyen ve kötü beslenen çocukların hastalığa yakalanması neredeyse kaçınılmaz.

Prof. Dr. Yonca Tabak 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Alerji Uzmanı