Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıAnne adayları Zika Virüs konusunda dikkatli olmalı!

Anne adayları Zika Virüs konusunda dikkatli olmalı!

-

Global yayılım gösteren zika virüs ile enfekte olan gebe kadınlar virüsü doğmamış bebeklerine bulaştırabilmekte ve bu da bebeklerde ağır klinik sonuçlara yola açabilmektedir. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Doç.Dr. Oluş Api, anne adaylarının Zika virüsü ve bu virüsten korunmak için alması gereken önlemleri anlattı.

Zika Virüs 2015 yılından önce sadece Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifik Adalarında bulunmakta olan bu virüs Mayıs 2015’ten sonra Brezilya dışında Fransa, Amerika ve El Salvador’da görülmeye başladı. Enfeksiyonun özellikle seyahatler nedeniyle daha da yayılmasından endişe edildiği şu günlerde anne adaylarının bu bölgelere olan seyahatlerini biraz ertelemeleri gerekiyor. Çünkü başta Brezilya olmak üzere, Dünya’nın çeşitli ülkelerinden gelen raporlar Zika virüsü ile enfekte olan gebe kadınların bebeklerinde ciddi fetal doğum kusurları ve kötü gebelik sonuçları olabileceğine dikkat çekiyor.

Ağır zeka geriliği ciddi bir risk

Gebeliğinde Zika virus enfeksiyonun geçiren kadınların bebeklerinde beklenen en büyük riskin MİKROSEFALİ. Bu, bireyin yaşı ve cinsiyetine göre beklenenden belirgin olarak küçük bir baş çevresi ölçümüne sahip olması ve bu nedenle ağır zeka geriliğine yol açıyor.

Şimdiye kadar bildirilen Zika vürüsüne bağlı mikrosefali vakalarına da gebelik sırasında geçirilen Zika virus enfeksiyonu sonucunda bebeğin beyin gelişimi olması gerektiğinin çok gerisinde kaldığı biliniyor.

Henüz, doğum sırasında veya doğumu takiben yenidoğanın aldığı Zika virus enfeksiyonuna bağlı sekonder mikrosefali vakası ise yok.

Bebeğin gebelik süresince beyin gelişimi devam ettiği için, gelişmekte olan beyin, gebeliğin herhangi bir döneminde Zika virus enfeksiyonundan etkilenebiliyor.  Bu nedenle, mevcut riskler daha çok hali hazırda hamile iken Zika virus enfeksiyonu geçiren gebelerde bekleniyor.

Gebe olmayan kişiler için virüsü geçmişte geçirmiş olmak, gelecek gebelik için bir risk oluşturmuyor.  Virüsün kuluçka süresi ise genellikle 3-12 gün ve Virüs, enfeksiyondan sonra 1 hafta içinde vücuttan yok edilip ve  enfeksiyonu takiben virüse karşı bağışıklık kazanılmış oluyor.

Zika virüsünden korunmak için önlem alın

Bu önlemlerin en başında da hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınların Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türlerinin bulunduğu alanlara seyahatlerini geciktirmeleri olduğunu belirtiyor. Eğer bu alanlara yine de seyahat etmek durumunda kalınırsa;

1- Uzun kollu gömlek ve uzun pantolon giyin! 

2- DEET, Picaridin, limon okaliptüs yağı (OLE), ya da IR3535 içeren

sivrisinek kovucuları kullanın!

(DEET, Picaridin ve IR3535 içeren sivrisinek kovucuların hamile ve emziren kadınlarda ve 2 aydan büyük çocuklarda kullanımı güvenlidir. Yalnızca, limon okaliptüs yağı (OLE) içeren kovucuların 3 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.)

3- Eğer güneş ve böcek kovucuyu birlikte kullanacaksanız, ilk önce güneş kremi,

üzerine sivrisinek kovucu uygulayın!

4-Mümkünse cibinlik kullanın!

5-Mümkün olduğunda, sivrisinek için özel tellenmiş penceresi olan ve

klimalı odalarda konaklayın! 

6- Hamile iken Zika virüsü bulunan bir ülkeye seyahati takiben 14 gün içinde döküntü, gözlerde kızarıklık, ateş veya eklem ağrısı gelişirse, sağlık kuruluşunuza başvurun ve onları seyahat öykünüz ile ilgili bilgilendirme yapın!