Armutlu muhallebi malzemeleri
- 2 tatlı kaşığı pirinç unu (esmer pirinç unu tavsiye edilir)
- 1 çay bardağı su
- Yarım çay bardağı anne sütü
- Yarım armut
Armutlu muhallebi hazırlanışı
Pirinç unu ve su kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocak söndürülür. Armut yıkanır, soyulur ve cam rendeden geçirilir. Yarım çay bardağı kadar anne sütü veya mama kullanıyorsa formül mama hazırlanır. Armut ve anne sütü muhallebiye ilave edilir. Ilık olarak bebeğe servis edilir.
Bebeğinizin sevdiği kıvamı verebilmek için anne sütünü biraz arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Biraz daha fazla armut rendelerseniz daha sulu olacaktır.
Not: Esmer pirinç kullanırsanız eğer biraz daha uzun süre ve daha fazla su ile pişirmeniz gerekebilir. Su oranını 1,5 çay bardağı olarak ayarlayabilirsiniz.
Not: Anne sütü veya formül mama karıştırarak hazırladığınız muhallebiyi tek öğünde yediriniz, ertesi gün servis etmeyiniz ve ısıtmayınız.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Armutla doğal olarak, rafine şekerler kullanılmadan tatlandırılan, esmer pirinçle hazırlanarak besleyiciliği artırılmış ve glisemik indeksi azaltılmış (ilerde şeker hastalığına yakalanma riskinin azaltılması bakımından önemli) “sağlıklı” bir muhallebi tarifi. Bu muhallebiyi yerken obezite riskini neredeyse hiç düşünmeyin. Bol lif içeriği ile armut, kabızlık çeken çocuklarımıza da bağırsak hareketlerinin hızlanmasında yardımcı olacaktır.
Esmer pirincin glisemik indeksi daha düşüktür ve lif oranı daha yüksektir. Evde esmer pirinciniz varsa kuvvetli bir robottan geçirerek de un kıvamına getirmeniz mümkün.
Bebeklerin ilk yemeleri pirinç unu ile hazırlanır çünkü hazmı kolaydır, demir içerir, alerji riski düşüktür ve glüten içermez. Armut meyveler arasında fazla asitik olmayan meyvelerdendir. Ayrıca potasyum, K vitamini, C vitamini içerir. Bağırsakların çalışmasına yardımcıdır. Pirinç unu ile yapılan muhallebide armut kullanılmış olması pirincin kabızlığa sebebiyet verme ihtimalini azaltacağından iyi bir karışımdır.