Ayva püresi malzemeleri
- 2 dilim ayva
- 2 dilim elma
- Yarım çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı
- Elma ve ayva iyice yıkanır. Kabuğu soyulur.
- Meyve rendelenir tavaya konularak yumuşayana kadar 10 dk civarı pişirilir.
- Ardından tarçın eklenir ve ılıdığında bebeğe yedirilir.
Buharda pişirmek de bir diğer yöntemdir. Ayva dilimi buharda pişirilir, çatalla ezilir. Püre kıvamı alıp ılıdığında bebeğinize yedirebilirsiniz. Arzu ederseniz tatlandırmak için yine tarçın serpebilirsiniz.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Ayva C vitamini, çinko ve bakırın yanı sıra az miktarda B vitamini, demir, potasyum ve magnezyum içerir. Olağanüstü zengin bir besin olmasa da, ayva çok az kalorili, sindirim sistemine faydalı, bol lifli bir meyvedir. Küçük çocuklara çiğ olarak yedirmek önerilmez. Bu sebeple komposto olarak, tarifteki gibi ayva püresi yaparak, az şekerli ya da şekersiz ayva reçeli yaparak yahut sıcak yemeklerde kullanarak yedirmek daha doğrudur. Yetişkinler bile çoğu zaman ayvayı ısırdıktan sonra yutmakta zorlanır. Bu sebeple çocuklara mümkün olduğunca yumuşak formda sulu vermek gerekir. Bebekler için ayva püresi tarifinde olduğu gibi elma, ayva karıştırarak sulu bir kıvamda yedirebilirsiniz.
Ayva, hücrelerinizi serbest radikal hasarından korurken metabolik stresi ve iltihabı azaltabilecek zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bazı bilimsel çalışmalar reflü problemi olanlarda ayva yemenin fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Ayva uzun süre tok tutan bir gıda olduğundan iştahı kapatabilir. Bu kilo vermek isteyenler için iyi bir durumken kilo almak isteyenler için pek de öyle değildir. İshal durumunda ayva yemek ishali durdurmada yardımcı olabilir. Yine pişmiş olarak yenmesi daha uygundur.