Badem sütü özellikle vejetaryenler ve süt alerjisi olanlar tarafından tercih edilir. Aslında herkesin beslenmesinde yer verebileceği bir içecektir. Badem gibi besin değeri çok yüksek bir gıdadan yapıldığı için oldukça faydalıdır. İnek sütü gibi içeriğinde doymuş yağ ve kolesterol yoktur. Sodyum oranı ise daha düşüktür. Ancak asla inek sütünün yerine alternatif değildir. Besin değerleri farklıdır. Süt gibi her gün düzenli kullanılacak bir ürün değildir. Özellikle erkek çocuklara çok sık içirilmesi önerilmez zira kadınlık hormonu olarak bilinen östrojeni arttırabilir.
Malzemeler
1 su bardağı badem ( kabuklarından ayrılmış ve kavrulmamış çiğ badem)
3 su bardağı içme suyu
Temiz tülbent veya French press kahve süzgeci ( süzmek için )
Hazırlanışı
Bademler üzerini geçecek kadar içme suyunun içinde en az 8 saat bekletilir. Suda beklemiş bademler süzülür ve suyu atılır. Bademler bir süzgece alınır ve üzerine bir bardak sıcak su gezdirilir. Bu sıcak su, bademin kabuklarının çabuk ayrılmasını sağlayacaktır. Ardından bademi kabuklarından ayırın. Kabuklarından ayrılmış badem robotun parçalayıcı kısmına yerleştirilir ve üzerine 3 su bardağı içme suyu eklenir. Parçalayıcı çalıştırılır. Birkaç dakika içinde koyu ve pürüzsüz kıvam alıncaya kadar robotta bademler parçalanır. Köpüklü ve kremamsı bir doku elde edeceksiniz. Ardından badem posasını sütünden ayırmak için çok ince olan bir elek veya temiz bir tülbent kullanabilirsiniz. Posasından ayrılan badem sütünüz direk içmeye veya kullanmaya hazır durumdadır.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Çocuğunuza, hekiminizin önerisi doğrultusunda badem sütü içirmeye ya da kullanmaya başlayınız. Alerji yapabileceği için biz 2 yaş sonrasına öneriyoruz. Günümüzde besin protein alerjileri, özellikle inek sütünün çok yaygın görüldüğünü düşünürsek hayvansal sütün yerine alternatif olarak kullanılabilmektedir. Hayvansal sütten farklı olarak badem sütü, kolesterol ve laktoz içermez. Hayvansal süt yerini tutmaz.