Ballı Muzlu Krep
Malzemeler
Boyuta bağlı olarak orta boy 4 – 6 krep için malzemeler şöyledir.
- 1 su bardağı tam buğday ya da normal un
- 1,5 su bardağı süt
- 2 yumurta
- 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı (Pişirmek için)
- 4-6 adet yerli muz (küçük boyutlu olur)
- 4 çorba kaşığı bal
- Ceviz içi ( Süslemek için kullanılır)
Hazırlanışı
- Derin bir kaseye yumurta, un, süt konulur.
- Tüm malzeme pürüzsüz bir boza kıvamı alana dek çırpılır.
- Ardından hamur buzdolabında 5 dakika kadar dinlendirilir. Dolaptan alındıktan sonra tekrar çırpılır.
- Tavaya 1 tatlı kaşığından biraz az yağ konulur.
- Kepçe ile alınan boza kıvamındaki hamur tavaya dökülür. tava hafif sallanarak hamur yayılır.
- Orta ateşte yaklaşık 3 dakika içinde bir yüzü pişecektir. Bir spatula yardımıyla arkası çevrilerek diğer yüzü pişirilir. Bir tarafın pişip pişmediğini anlamak için spatulayla hafifçe tavadaki krep kaldırılarak altında kahverengimsi benekler oluşup oluşmadığına bakılabilir. hamur yırtılmadan çevrilecek kadar pişmelidir. Erken çevrilirse yırtılabilir.
- Hazır olan krepler ılıdığında her birinin içine 1 adet soyulmuş muz konulur ve rulo şeklinde sarılır.
- Sarılan muzlu krebin üzerine bal dökülür. Arzu ederseniz ve çocuğunuzun kuruyemiş alerjisi yoksa üzerine dövülmüş ceviz serpebilirsiniz. Küçük çocuklar için cevizi iyice ezmenizi öneririz. Yetişkinler için parça ceviz ile süsleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun süt alerjisi varsa sütsüz krep tarifini deneyebilirsiniz.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Ballı muzlu krep hem meyveden gelen vitamin hem süt ve yumurtadan gelen protein hem de içindeki ceviz sayesinde Omega 3 içerir. Eğer süt, yumurta, kuruyemiş alerjisi gibi besin alerjisi sorunu yoksa sağlıklı bir çocuk için ev yapımı güzel ve besleyici bir tatlı. Özellikle kilo almakta zorluk yaşayan çocuklar için sağlıklı ama kalorili bir ara öğün. Kilo problemi olan çocukların 1 porsiyonu aşmamasında fayda var. Yemek saatine yakın bir zamanda yedirmemenizi öneririm. Uzun süre tok tutacağından çocuk ana yemeğini yemekte isteksiz olabilir.
Kuruyemişleri alerjiye sebep olabileceği için genellikle 2 yaş civarında öneriyoruz. Ancak 2 yaşta da fındık, fıstık gibi bütün verilen yemişlerin ezilerek verilmesi doğru olur. Çocuklarda yanlışlıkla boğulmalara yol açabilir.
Muz, yaşlanmayı önleyici, kan basıncını düzenleyici ve bağırsaklar için faydalı bir meyvedir. Yüksek potasyum içeriği sayesinde sinir sistemi ve kas fonksiyonlarının sağlıklı gelişimini sağlar. Huzurlu bir uyku için muz önemli bir meyvedir.