Başarılı bir emzirme sağlamak için bebeğin memeye doğru yerleşmesi oldukça önemlidir. Meme uçlarının sağlıklı kalması ve bebeğin verimli bir şekilde beslenmesi için memenin iyi bir şekilde kavranması sağlanmalıdır.
Bebeğin memeye doğru yerleştiğinin işaretleri
Bebeğinizin memeye doğru yerleştiğinin göstergelerinden bazıları; bebeğinizin memede iken dudaklarının dışa doğru kıvrılması, çenesinin memeye değmesi ve memenize sıkı bir şekilde yapışmış olmasıdır.
Emzirme sırasında bebeğinizin çenesini biraz aşağı çektiğinizde bebeğinizin dilinin, memenin alt tarafını kavradığını, her bir emme hareketiyle sütü ağza getiren bir dalga hareketini yaptığını ve aktif bir şekilde emdiğini görebilirsiniz.
Bebeğin memeye doğru yerleştiğini ve etkin emdiğini gösteren diğer işaretler ise;
Emzirme sırasında;
- Yutkunma sesini duymak (Yutkunduğunu bebeğinizin şakakları ve kulağı arasındaki bölgedeki hareketten de anlayabilirsiniz.)
- Şapırdatma sesini duymamak (Bu ses bebeğinizin sadece meme ucunu emdiğini ve memeyi iyi kavrayamadığını gösterir)
- Bebeğinizin yanaklarının dolgun olması ve içeri doğru çekilmemesi
- Meme uçlarınızın zarar görmemesi, ağrı hissetmemeniz
- Bebeğiniz emerken memenizin içeri ve dışarı itilmemesi
- Bebeğinizin rahat bir yüz ifadesinin olması
- Emzirme bittikten sonra ise memenizin yumuşaması ve gerginliğinin azalmasıdır.
Bebeğin memeye doğru yerleşmesi için gerekenler
Bebeğinizin memeye iyi bir şekilde yerleşemediğini düşünüyorsanız öncelikle kendinizi rahatlatmanız ve hem kendinize hem de bebeğinize güvendiğinizi telkin etmeniz güzel bir başlangıç sağlayacaktır.
İlk olarak emzireceğiniz ortamın sakin olması bebeğinizin dikkatini toplamasına ve sizinde rahat hissetmenize yardımcı olur. Sizin rahat ve gevşemiş bir pozisyonda bebeğinizin ise vücudu size yakın ve memeye dönük olması doğru yerleşmesini kolaylaştıracaktır. Emzirirken memenin sabit olması için meme C harfi şeklinde tutularak desteklenebilir.
Bebeğinizi memeye yaklaştırmadan önce, bebeğinizin ağzını esnerken olduğu kadar açması gerekir. Bebeğinizi buna teşvik etmek için;
Meme ucunuz ile bebeğinizin ağzını hafifçe gıdıklamak bebeğinizin arama-emme refleksini harekete geçirir.
Bebeğinizin ağzı hafif açık iken memenizi desteklediğiniz elin işaret parmağıyla bebeğinizin çenesini hafifçe aşağı çekmek ağzını genişçe açmasını uyarabilir. Ancak bunu doğru sağlamanız için yaparken bir dirençle karşılaşmamanız ve bebeğinizin sakin olması önemlidir.
Bebeğiniz ağzını tamamen açtığında ise meme ucunuzun öncelikle bebeğin alt dudağına temas etmesini sağlamalısınız. Bu şekilde bebeğiniz areolanın alt tarafının büyük bölümünü ağzına alabilir ve memeyi iyi kavraması için fırsat sağlanmış olur.
Bebeğin emzirme sırasında duraksadığı zamanlarda ise memeyi destekleyen elin işaret parmağıyla çenesinin altına hafifçe dokunup uyarılabilir böylece emzirmenin belli bir ritimde devam etmesi sağlanır. Emzirme sırasında hareketleri koordine ederken bir zorluk yaşanıyorsa gecikmeden yardım alınması önemlidir.
Bebeğin memeye doğru yerleşmesi hem siz hem de bebeğiniz için önemlidir. Sağlıklı ve mutlu bir emzirme dönemi dilerim.
Cana Aydın
Hemşire / Emzirme Danışmanı.
Kaynaklar:
La Leche League International. Positioning. Ağustos 8, 2019 tarihinde https://www.llli.org/breastfeeding-info/positioning/ adresinden alındı.
T.C.Sağlık Bakanlığı. (2015). Emzirme Danışmanlığı El Kitabı. Ankara: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi.
The International Breastfeeding Centre. Breastfeeding Videos/ Really Good Drinking. Ağustos 8, 2019 tarihinde https://ibconline.ca/breastfeeding-videos-english/ adresinden alındı.
Türk Neonatoloji Derneği. (2018). Sağlıklı Term Bebeğin Beslenme Rehberi.