Ana SayfaBebek BakımıBebeğiniz banyo yaparken ağlıyorsa sebebi bunlar olabilir!

Bebeğiniz banyo yaparken ağlıyorsa sebebi bunlar olabilir!

-

Bebekler ve çocuklar genellikle suyla oynamaktan hoşlanır. Fakat bazı bebekler banyo yaparken ağlar ve banyo yaptıran kişiye zorluk çıkartabilir. Genellikle iyi bir uyku için tavsiye edilen banyo nasıl oluyor da bebeğin daha fazla ağlamasına ve hırçınlaşmasına neden oluyor? Aslında bebeğiniz banyo yaparken ağlıyorsa ve yapmak istemiyorsa geçerli bir nedeni olabilir. Sebeplerden bazıları şunlardır.

Bebeğiniz banyo yaparken ağlıyorsa sebebi…

Bebeğiniz banyo yapmaktan hoşlanmıyor ise olası nedenlerinden bazıları şöyledir.

1- Bebek suya alışmamıştır. İlk deneyimlerini ani ve kötü yaşamış olabilir.

Ne yapılabilir: Bebeğinizi yıkarken olabildiğince nazik davranın, boşlukta hissetmemesi için onu iyi kavrayın. Önce azar azar eline ayaklarına su dökerek başlayın. Bir anda kafasından aşağı bolca su dökmeyin. Eline oyalanması ve az su ile oynayabilmesi için sünger vb verebilirsiniz. Bazen anneler bebeği üşütmemek için ani, hızlı ve sert hareketler yapabilir. bebeğin nefes alış ritmine uyum sağlayarak başından aşağı arkaya doğru su dökün ki nefes alırken ağzına burnuna kaçan su bebeği rahatsız etmesin.

2-Sabun, şampuan gözüne kaçarak rahatsız ediyor olabilir.

Ne yapılabilir:Bebekler için özel sabun ve şampuan kullanın. Her gün değil haftada 2-3 defa sabun ve şampuan ile yıkayın. Fazla sabun ve şampuan bebeklerin cildini kurutur alerji ve egzamaya yol açabilir.

3-Yıkandığı yere dikkat edin.

Ne yapılabilir: Yıkandığı yerde bulunmaktan rahatsızlık hissediyor olabilir bunun için başka bir ortam deneyebilirsiniz.

4-Suya alışmamış ya da korkmuş olabilir.

Ne yapılabilir: Suya alışması için ona zaman tanıyın. Banyoda tehlike yaratmayacak büyük sünger vb. birkaç oyuncaklar koyarak banyoyu şenlendirebilirsiniz.

5-Kendi stresinizi kontrol edin!

Ne yapılabilir: Annenin ya da bebeğin bakımını yapan kişinin stres içinde olması bebeği etkiler. “Banyoya sokacağım, şimdi ağlayacak, ya elim kayarsa vb ” endişeler bebeğinizi de strese sokabilir. Sakin olun, kendinizden emin olun. Bebeğinizi iyi kavrayın, korkuyla onu sıkıştırıp canını yakmayın. Su dökerken bebeğe nefes alma imkânı tanıyın. Herşeye rağmen stresiniz azalmıyor ise daha tecrübeli güvendiğiniz birinden yardım isteyin. Yanınızda durması da belki size güç verebilir.

6- Bebeğin açık yarası varsa canı yanabilir.

Ne yapılabilir: Bebeğin kolu, bacağı gibi bir yerinde hafif bir kesik, sıyrık varsa buraya su değdiğinde canı yanıyor olabilir. Yarasının olduğu kısma bastırmayın. Birkaç defa su döküldükten sonra acı geçecektir ama yara derinse yıkamak için birkaç gün bekleyebilirsiniz. Hekiminize danışarak yarayı kapatıp yıkamayı deneyebilirsiniz. Sadece kesik değil egzama, pişik ya da alerji olan yerler de su değdiğinde yanabilir.

7-Suyun sıcaklığı tolere edebileceğinden sıcak veya soğuk olabilir.

Ne yapılabilir: Su sıcaklığını doğru ayarlayın. Dirseğinizi içine soktuğunuzda ılık hissettiğiniz yaklaşık  36 derece bir banyo suyu normaldir. Banyo suyu genellikle vücut sıcaklığı olan 36 -37 derece olarak ayarlanması önerilir.

8- Bebeğinizi kolunuza yatırarak yıkıyorsanız diğer taraftan bebeğin kafasının küvette var olan suya batmamasına özen gösterin.

Ne yapılabilir:Bu sık yapılan bir hatadır anne bebeğin popo ve bacaklarını yıkarken başın suya girdiğini fark etmeyebilir. Bu konuya dikkat edilmelidir.

9-Sizin haricinizde bebeğe banyo yaptıran kişilerin nasıl yıkadığını kontrol edin.

Ne yapılabilir: Eğer sizin haricinizde bebeği yıkayan biri varsa ve onunla iyi olmayan bir banyo deneyimi yaşıyorsa bebek korkmuş olabilir. Yıkayan kişi annesi olmadığı için bebeği endişeli, korkarak ya da acele ederek sert hareketlerle yıkamış olabilir. Onlara da bilgi vererek daha nazik olmalarını sağlayabilirsiniz.