Ana SayfaBebek BakımıBebeğinizin birinci ayıyla ilgili az bilinen gerçekler

Bebeğinizin birinci ayıyla ilgili az bilinen gerçekler

-

Bebek sahibi olmak belki de bu dünyadaki en mutluluk verici deneyimlerden biri. Hele bir de ilk çocuğunuzsa, eliniz ayağınıza dolanır, bebeğinizi nasıl tutacağınıza, onu nasıl seveceğinize dair tüm bildiklerinizi unutursunuz. Evde yeni bir bebekle ilk ay, anne ve baba, evdeki evcil dostlar hatta komşular için için heyecan vericidir.

İlk kez dış dünya ile tanışan bebek etrafındaki her yeni şeye uyum sağlamaya çalışır. Yeni doğan bebekler, bu harika yeni dünyayla etkileşime geçmek için yeni yeteneklerini nasıl kullanacaklarını öğrenmek zorundadırlar. İlk ay, bebeklerin hayatındaki en büyük değişim dönemlerinden biridir. Yeni doğan bir bebeğiniz varsa, ilk ayda gözlemleyebileceğiniz en pek çok değişikliklerden bazılarını derledik. Bu değişimlerden bazıları sizi şaşırtabilir.

Bebeğiniz, vücut ağırlığının yüzde 10’unu kaybedecek

Doğumdan sonraki ilk haftada bebeğiniz kilo almak yerine kilo verecek. Bu birçok anne için korkutucu olabilir. Ancak biberonla beslenen bebekler için doğum ağırlıklarının yüzde 5 ila 7’sini kaybetmeleri normaldir ve anne sütüyle beslenen bebekler endişe gerektirmeksizin ağırlığını yüzde 10’a kadar kaybedebilir.

Haftada ortalama 250 gram kilo alacak

Yeni doğan bebeğinizin kilo vermesinin ardından, önümüzdeki üç hafta boyunca oldukça istikrarlı bir şekilde büyüyecektir. Hem erkek hem de kız çocukları, ilk ay boyunca haftada yaklaşık 250 gram kadar büyürler. Bu durumda toplam kilo artışları ilk ay için bir kilodan fazla olabilir.

Daha net görmeye başlayacak

Doğduklarında bebekler çok az görürler. Yani o kadar miyoplardır ki bulanık ve kaba şekillerden başka bir şey göremeyecekler. Ancak ilk haftalarında görüşü, 25 ila 30 santim uzaktaki şeyleri görebilecek kadar gelişecektir. Bebeğinizin ne zaman görmeye başlayacağı ile ilgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Renkleri yavaş yavaş görmeye başlayacak

Bebeğiniz doğumdan itibaren karanlık ve aydınlığı ayırt edebilir, ancak renkli görmeye başlaması yaklaşık iki hafta alacaktır. Göreceği ilk renk ise kırmızıdır. Bebeğinizin gözleri olgunlaştıkça gökkuşağının geri kalanını da görmeye başlayacaktır. Bu arada bebeğinizin göz rengi de değişmeye başlayacaktır.

Sesleri tanımaya başlayabilir

Bebeğiniz doğmadan önce bile duyabilir, ancak işitmesi bir aylık olana kadar tam olarak gelişmeyecektir. Dinlediğini anlayabilirsiniz çünkü yüksek seslerden irkilir ve sesinizi tanır gibi görünür.

Uykusunun yüzde 50’si rüya olacak

Yeni doğan bebeğiniz uykusunun yüzde 50’sini rüya görerek geçirecek ve muhtemelen günde toplam 16 saat uyuyacağından, bu sekiz saatlik rüya görecek demektir. Bir aylık olduğunda günde sadece altı saat rüya görecek ve yetişkin olduğunda gece sadece 1.5 saat rüya görecektir. yenidoğan bebeğinizin ne kadar uyuyacağını ve büyüdükçe uyku ihtiyacının ne kadar olacağını buradan okuyabilirsiniz.

İki kat yemek yiyecek

Bu son derece mantıklı bir durum. Bebeğiniz büyüdükçe daha fazla yiyeceğe ihtiyacı olacak. Anne sütüyle beslenen yenidoğanlar genellikle beslenme başına yalnızca 40 gram süt içerler. Ancak bir aylık olduklarında bu miktarın iki katını tüketmeye başlayacaklardır.

Emziren anneler corona virüs salgınında nasıl emzirmeli?

Kafası büyüyecek

İlk ayında bebeğinizin kafası diğer zamanlarda olduğundan daha hızlı büyüyecektir. Bir aylık olduğunda, muhtemelen 2 buçuk ila 4 santim arasında bir büyüme olacaktır. Bu durumun nedeni, büyüyen beynine yer açmak içindir.

Ne istediğini anlayacaktır

Bebeğinizin tam olarak ne istediğini ve nasıl elde edeceğini bulması sadece bir ay sürer. Doğduktan sonraki ilk birkaç hafta içinde, farklı sorunlar için farklı ağlamalar duyacaksınız. Böylece daha fazla yemek mi yoksa bebek bezini mi değiştirmek istediğini anlayabileceksiniz.

Bebek sahibi olmak her anne ve baba için heyecan vericidir. Bebeğinizin her anını yakından takip etmek ve gelişimini dört gözle izlemek ebeveynler için en büyük eğlencelerden biri. Bebeğinizin ilk bir ayında nasıl değişimler geçireceğini anlattık. Ancak yeni anne ve babaların veya çocuk sahibi olmayı düşünenlerin bebek gelişimi hakkında önceden bilgi sahibi olmaları gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.